Цената на златото леко намалява в петък сутринта, инвеститорите са донякъде оптимистични по отношение на новините за новите допълнителни мерки за подкрепа на американската икономика, сочат данните от днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за жълтия метал на борсата Comex в Ню Йорк спада с 0.18%, или с $3,45 - до 1873,25 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто се повишиха с 0,05% до 23,207 долара за унция.

Златото, традиционно считано за сигурен актив по време на икономическа несигурност, губи част от своята привлекателност сред инвеститорите на фона на новините за пакета от икономически стимули в САЩ. Медиите съобщиха, че демократите в Камарата на представителите работят по пакет от мерки на стойност 2,2 трилиона долара, които могат да бъдат гласувани следващата седмица.

Тази седмица натискът върху цената на златото оказа и растежа на долара, тъй като в този случай металът става по-скъп за притежателите на други валути. Индексът на обменния курс на долара спрямо 6 основни световни валути нараства от 4 поредни дни, до края на седмицата ръстът може да достигне над 1,5%.

"Възраждането на долара е насрещен вятър за всички благородни метали. Перспективите на златото също са повлияни от следващия пакет за стимулиране на САЩ и дали ще има споразумение по него", каза Лаклан Шоу, ръководител на суровинния отдел в National Australia Bank. цитиран от Ройтерс.