Стойността на златото в понеделник сутринта спада, доколкото наблюдаващия се оптимизъм по отношение на фоновите пазари. Борсите в Азиатско-тихоокеанския регион привличат към себе си парите и вниманието на инвеститори и спекуланти, което потиска динамиката в котировките на благородните метали.

Днес сутринта цената на юнските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex се понижава с 5,45 долара, или на 0,42%, до 1293,05 долара за тройунция.

Цената майските фючърси за среброто се намалява с 0,35%, до 15,057 долара за унция.

Азиатските пазари в понеделник се покачват, при това борсите в Китай демонстрират ръст в пределите на 2,5-3,5% заради покачването на индекса на деловата активност (PMI) в промишлеността на втората най-голяма икономика в света през март над очакванията на анализаторите.

Златото по традиция се смята за по-безопасен актив, затова ралито на фондовите пазари и отслабването на глобалните икономически рискове се отразяват негативно на неговата цена.

По-късно в понеделник се очаква излизането на макроикономически данни за САЩ и еврозоната.

"Тази седмица ще имаме много статистика от целия свят, затова темата за растежа на световната икономика и свързаните с него страхове ще бъде тествана в най-близко време", цитира Ройтер думите на пазарния анализатор на IG Markets Кайл Рода.