Цената на златото в четвъртък сутринта нараства с повече от 1,5%, надскачайки нивото от 1970 долара за тройунци. Котировките за жълтите кюлчета са подкрепени от отслабването на долара след решенията от последното заседание на Федералната резервна система на САЩ.

Данните за днешната търговия, към 9:35 часа българско време показват, че цената на априлските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex е скочила с 29,6 долара, или с 1,55%, до 1972,40 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1956,37 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на мартенските фючърси на среброто в същото време се покачва с 2,74% до 24,255 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) днес се понижи с 0,32%, до 100,9 пункта. Обезценяването на долара поддържа стойността на златото, защото го прави по-достъпно при покупка в друга валута.

Централната банка на САЩ очаквано повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта в сряда до 4,5-4,75% годишно. Председателят на американската централна банка Джером Пауъл каза на пресконференция, че Фед вероятно ще продължи да повишава лихвите, за да ограничи инфлацията. В същото време Пауъл отбеляза, че икономиката на САЩ, въпреки дефлационните мерки, ще продължи да расте и инфлацията може да се върне до 2% без значително забавяне на икономическия растеж.

"На пресконференцията Пауъл спомена за първи път, че процесът на понижаване на инфлацията е започнал. Ако следващите няколко доклада за инфлацията покажат, че ценовият натиск продължава да намалява, Фед може да прекрати този цикъл на затягане през март", каза пред АФП Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.