Стойността на златото уверено се покачва в четвъртък, доларът спада, след като изказването на Джеръм Пауел пред Конгреса на САЩ засили очакванията за намаляване на базовите лихвени ставки в края на месеца.

Цената на августовските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex днес сутринта скочи с 11,65 долара, до 1424,05 долара за тройунция.

Стойността на септемврийските фючърси за среброто се увеличава с 0,47%, до 15,297 долара за унция.

Световните инвеститори в четвъртък отиграват заявлението на шефа на Федералния резерв, който изрази безпокойство за темповете на растежа на глобалната икономика и е изключи възможността паричния регулатор на понижи основната лихва на заседанието си в края на юли.

На този фон доларът поевтинява спрямо други основни световни валути, което оказва поддръжка за стойността на златото.

Изказването на Пауел укрепи мнението на пазарите, че намаляването на лихвата в САЩ стои в дневния ред на този месец. Той засили очакванията за смекчаване на монетарната политика, което два подкрепа за по нататъшния ръст в цената на златото, цитира Ройтерс икономистът на Oversea-Chinese Banking Corp. Howie Lee.

Днес сутринта общата валута поскъпва спрямо американската до 1,1276 долара за едно евро от курса в края на вчерашната търговия - $1,1249 за евро.

Курсът на долара към японската валута се понижава до 107,97 йени за долар в сравнение с 108,46 йени за долар в края на сесията в сряда.

Фунтът стерлинг се търгува в четвъртък около нивото $1,2527 за паунд при курс $1,2502 и по 1,1117 евро в сравнение с 1,1113 евро за паунд в каря на вчерашната търговия.