Един от най-добре платените някога служители на германската Deutsche Bank, получил рекорден бонус от над 100 милиона долара през 2008 година, вероятно ще прекара следващите няколко години от живота си в затвора.

46-годишният банкер Крисчън Битър, който доскоро беше звездата в екипа на финансовата институция във Великобритания, е посочен като виновен от съда в Лондон за манипулиране на търговия с валута чрез средното лихвено равнище ЮРОБОР, което се ползва от банките в Еврозоната.

Към днешна дата той е задържан, като се очаква да бъде осъден с приключването на делото в края на лятото, пише Bloomberg. Това ще бъде ключов момент за британските прокурори, които водят разследване по казуса от 6 години.

Обвиненията срещу Битър са част от скандала с манипулираните от банките лихвени равнища ЛИБОР и ЮРОБОР, разразил се в разгара на финансовата криза. Първоначалният фокус тогава беше върху финансовите институции, които трябваше да платят глоби от общо 9 милиарда долара.

По-късно обаче от прокуратурата насочиха поглед към отделните банкови служители, замесени в казуса. Сред големите имена в случая са Битър и бившия кадър на UBS Group Том Хайс.

Самата Deutsche Bank отнесе глоба от 2,5 милиарда долара през 2015 година. Тогава разследващите се насочват и към участието на Битър.

Той става известен във финансовата сфера във Великобритания доста преди това обаче. Неговото име е познато сред хората в бранша след като успява да направи истинско състояние за Deutsche Bank през 2008 година, залагайки на краткосрочни лихвени проценти.

През същата година от благодарност за това от финансовата институция му изплащат бонус от 90 милиона паунда или 126 милиона долара.