Глобалните доставки на смартфони може да се сринат с 11,9% през тази година, което би белязало най-големият им спад в историята, давайки сигнал, че ситуацията за индустрията може да се влоши допълнително преди да започне да се подобрява отново, пише Bloomberg.

Според последната прогноза на изследователската фирма IDC доставките ще се свият до 1,2 милиарда броя през 2020 година, което е доста под резултатът от 1,4 милиарда за предходната. Тези очаквания идват на фона на рекорден срив от 11,7% на годишно равнище през първото тримесечие на годината.

Последната прогноза бележи драматичен обрат след като през февруари от IDC посочиха, че очакват спад от едва 2,3% в резултат на епидемията.

След като коронавирусът засегна, както доставките, така и търсенето, анализаторите смятат, че през 2021 година може да се очаква покачване. Това предполага, че някои от покупките ще бъдат отложени за следващата година.

По техните думи навлизането на 5G мрежата и на новите устройства, които я поддържат, ще стимулират интереса на потребителите.

От IDC посочват, че ударът в Китай ще бъде по-малък, като там спадът на продажбите ще е под 10%. От друга страна Европа ще бъде изправена пред по-значителен срив в резултат на ограниченото потребление и търсене.