Често хората се питат специалисти дали си струва да се купи скъп смартфон. Въпросът обикновено звучи: "Искам да похарча за смартфон до 1000 лева, струва ли си да дам за тази цел още 500 лева".

Трудно е да се даде еднозначен отговор на този въпрос, тъй като той силно зависи от начина на употреба. Някои хора наистина се нуждаят от смартфон за 300 лева, докато други няма да им са достатъчни и възможностите на този, който струва 2000 или повече лева.

Нека формулираме основните принципи при избора на смартфон и да обсъдим дали си струва да се доверим на тези критерии за избор или просто да дойдем в магазина и да купим първия, който видим. Много отговори няма да са очевидни.

Снимка 520338

Източник: Xiaomi

Как да изберем смартфон

Колкото и грубо да звучи, преди да изберете ново комуникационно устройство, трябва да прецените три неща:

  • iOS или Android
  • За какво ти е смартфонът?
  • Колко си готов да похарчиш за смартфон

Първият е горе-долу ясен - всичко е на нивото на предпочитанията. Втората точка също не поражда въпроси, защото потребителите приблизително разбират дали ще гледат видеоклипове, ще играят игри или колко снимки на седмица (и при какви условия) искат да направят.

Третата точка създава най-много проблеми, тъй като дори да имат пари за по-скъпо устройство, хората понякога не са готови да си купят скъпа джаджа. Случва се и обратното, когато няма пари, но купувачът е готов да тегли заем за iPhone 12 Pro Max. В този случай може да се каже, че си струва да правим това само в краен случай.

Разумно е, цената на смартфона да не надвишава определена сума, която човек може да си позволи. Тегленето на заем с риск да затрудните доходите си не си струва.

Снимка 267399

Източник: iStock

Дали скъпият смартфон ще бъде по-добър от евтиния

На първо място, заслужава да се знае, че скъп смартфон почти сигурно ще бъде по-добър от евтин, особено ако разликата в цената не е 5-10%, а по-значителна. Дори ако не харесвате iPhone, тогава според критериите, които могат да бъдат фиксирани, той ще бъде по-добър от повечето моделите на другите марки. Камера, екран, работна скорост - всички тези показатели ще бъдат на по-високо ниво.

В същото време трябва да се разбере, че получените ползи не са толкова строго свързани с цената на устройството. Тоест, смартфон за 1000 лева ще надмине във всичко този, който струва 200 - 300 лева. Но ако добавите още 500 лв. към цената на по-скъпия едва ще получите някаква качествена разлика. Тоест може да се формулира основно правило: характеристиките на смартфона не растат толкова бързо, колкото цената му.

Всичко това е логично, защото трябва да се изразходват много повече ресурси, за да се постигне всяка следваща стъпка в резултатите. Оттук и повишаването на цената.

Защо да не си купите скъп смартфон

Ако не играете игри, не висите от сутрин до вечер в YouTube , правите снимки от време на време и не им придавате особено значение, не е нужно да купите устройство над 300 - 400 лева. Дори ако сте готови и имате възможност да похарчите повече, обикновено няма смисъл от това.

Ако въпреки това сте закупили скъп (като цяло или само за вас) смартфон, ще трябва да боравите с него по-внимателно. Малко хора искат да разбият уред за две месечни заплати.

Също така няма да се притеснявате, че устройството няма да бъде откраднато. Ако постоянно изпускате смартфона си или го носите във външния джоб на раницата си, тогава той се превръща в консуматив за вас и не бива да харчите много за него.

Купувайки скъп смартфон, ще загубите много повече при препродажба, отколкото при избора на по-евтин. Разбира се, всички устройства се обезценяват по различен начин, но при всички случаи загубите ще бъдат изразени като процент от цената и колкото по-висока е тя, толкова повече реални пари ще загубите при препродажба.

Снимка 288222

Източник: iStock

Защо трябва да купите по-скъп смартфон

Неко първо да се отбележи, че купуването на смартфон на кредит, за да вземете скъпо устройство, е лоша идея. Смартфон, както и часовник (и други аксесоари), трябва да съответства на нивото на доходите на всеки човек.

От друга страна трябва да се разбере, че смартфонът е вашият постоянен спътник. Това вероятно е предмета, с който най-често си взаимодействате през деня. Следователно той естествено трябва да бъде с високо качество.

Сега производителите поставят голям акцент върху качеството на камерата и колкото и да казвате, че е много добра, тя може да бъде само на нивото на преките конкуренти. По-скъпият смартфон почти винаги ще бъде по-добър и това отношение. Ето защо, ако камерата е важна за вас, трябва да платите повече и да не мислите, че това е "просто телефон".

Ще трябва да платите допълнително, дори ако често играете видео игри като Call Of Duty или Fortnite. Въпреки че пристигането на Snapdragon 765G през 2020 г. значително намали летвата за смартфоните, които са подходящи за игри.

Не забравяйте за първокласното конструктивни елементи. Ако искате корпус от стъкло или от стомана и сензитивните усещания са важни за вас, тогава трябва да обърнете внимание на по-скъпи модели.

Но да добавим че евтините смартфони с първокласни функции често надвишават стойността си чрез събиране на потребителски данни . Те ще изтеглят всичко от вас, за да ви рекламират или да монетизират по друг начин вашите интереси. Може да не е лошо, но е неприятно и незаконно.

Снимка 272593

Източник: iStock

Колко трябва да струва един смартфон

Разбира се, всичко е много относително, но има едно мнение, с което трябва да се съгласим. То се основава на факта, че цената на смартфона трябва да бъде не по-голяма или равна на месечните приходи на собственика му.

В полза на тази теория можем да кажем, че по този начин ще получите най-много за относително достъпни за вас пари, ще бъдете в крак с технологиите, без да се налага да плащате много.

Ако използвате смартфона 2-3 години и след това го продадете за около 20-30 процента от първоначалната цена, тогава няма да има голям удар върху семейния бюджет. Разбира се, всичко е много индивидуално и формулата се оказа много усреднена, но си струва да започнем от нея.

И накрая може да ви посъветваме, без да спорите, че е по-добре да не сменяте смартфона си твърде често, защото по този начин ще получите всъщност само нов цвят на корпуса.