Светът на технологиите никога не спира да се движи. Когато и да решим, че вече сме видели всичко, което може да бъде измислено, инженерите правят още една крачка напред и ни смайват с нова технология. И така точно когато свикнахме с реалността на 4К телевизорите, на пазара вече настъпва следващото поколение, предлагащо 8К резолюция.

Какво означава това?

Традиционната HD телевизия от преди години бе с резолюция 1920 пиксела хоризонтално и 1080 вертикално, накратко 1080р. По-късно навлезе 4К технологията, която удвои броя на хоризонталните и на вертикалните пиксели до 3840 х 2160. Всеки я нарича 4К, но техническият термин е Ultra HD. Тя предлага четири пъти повече пиксели от 1080р HD.

Сега вече преминаваме на следващото ниво и стигаме до 8К, която - да, познахте - има два пъти повече хоризонтални и вертикални пиксели спрямо 4К. Така резолюцията е с впечатляващите 7680 х 4320 пиксела, или 16 пъти по-качествена картина от 1080р телевизорите.

Ако се чудите дали човек може да различи 8К от 4К и дали "очите ни поддържат" такава резолюция, отговорът е категорично "да". Макар способностите на човешкото око да не се измерват с пиксели, някои учени изчисляват, че еквивалентът на зрението ни е около 576 мегапиксела. А 8К резолюцията е около 33 мегапиксела, така че всеки може да оцени и да се наслади на повишеното качество.

Преминаването на следващото ниво, 8К, добива все по-голямо значение и поради друга причина. Производството на дисплеи става все по-ефективно, а това означава, че самите те стават по-достъпни. Дните, в които 32" телевизори бяха популярен избор, отдавна са в миналото. Все по-големите екрани изискват и все по-голяма резолюция, за да се запази и дори да се подобри съотношението пиксел на инч. Изчислява се, че съотношението трябва да е поне 50 за най-добра картина. Но при 75" телевизор и резолюция от 1080р то е едва 29. В същото време при 8К резолюция на съотношението нараства до 117. Това е практичната прична поради кяото ако си купите 8К телевизор ще можете да се насладите на по-добра картина още днес дори и да не сте заснели съдържание в 8К.

Може би се питате, има ли налично 8К съдържание? Въпросът е валиден, особено когато някои български телевизии все още предават в 720х480. Отговорът и тук е "да".

От една страна някои стрийминг гиганти като YouTube вече предлагат истинско 8K съдържание, като се очаква и други да ги последват. На пазара вече има и потребителски устройства като смартфоните Samsung Galaxy Note20 или Galaxy S20, които позволяват заснемане на видеосъдържание с 8К резолюция, което може да се сподели безжично и за секунди на телевизора. Геймърите също скоро ще могат да се наслаждават на най-впечатляващата картина: идващата скоро нова конзола Xbox ще поддържа 8К резолюция при цели 120 кадъра в секунда.

Но възможностите далеч не се изчерпват дотук. Макар че на създателите на съдържание ще е нужно време, за да преминат масово на 8К резолюция, това не означава, че не може да се насладите на такава още сега. Това може да стане благодарение на мощните процесори и изкуствения интелект, вградени в новите телевизори.

Samsung Q950TS

Източник: Samsung

Samsung Q950TS

За пример можем да вземем флагмана Q950TS на лидера при телевизорите и дисплеите Samsung, който отскоро се предлага и в България и показва най-новите технологии от корейския гигант.

Телевизорът разполага с Quantum Processor 8K, който чрез изкуствен интелект и машинно обучение преобразува съдържание от различни източници и с различна резолюция в 8К. В реално време AI Upscaling технологията анализира съдържанието и повишава резолюцията максимално близо до 8К, така че може да се насладите на още по-детайлна и чиста картина в сравнение с 4К телевизор. Първоначалните тестове, направени от журналисти в чужбина, показват, че процесорът се справя повече от добре със задачата и съдържанието с по-ниска резолюция, което наистина претърпява драматична промяна.

Както вече отбелязахме, това се дължи на изкуствения интелект и машинното обучение. Процесорът на Samsung Q950TS е снабден с колосална база изображения, от които взима информация за детайлите и прави сравнение с картината, която искате да покаже. Този процес не приключва, когато телевизорът излезе от завода, а продължава, като базата данни непрекъснато се обогатява, което означава, че с времето преобразуването ще става все по-добро. Качеството на гледаното съдържание се оптимизира и от активната адаптация на яркостта, разделена на 480 дискретни зони, която виждаме и в други модели на Samsung, както и от Quantum HDR, който осигурява по-дълбок контраст на картината.

8K серията на Samsung, която в България включва и модела Q800T, се отличава и с няколко технологии, които много осезаемо подобряват аудио изживяването. Сред тях са Q-Symphony, Object Tracking Sound+ (OTS+) и Active Voice Amplifier. Последната коригира силата на гласовете във видеото, за да преодолее фоновия шум вкъщи. OTS+ пък създава триизмерен звуков ефект, като комбинира множеството високоговорители в горната, страничната и долната част на телевизора и така звукът следи действието на екрана. При Q950TS и Q800T, с добавянето на Q Series саундбар горните и страничните високоворители ще осигуряват още по-плътен и богат звук.

Q800T

Източник: Samsung

Q800T

Q950TS и Q800T използват добре познатата операционната система Tizen, която получава още няколко подобрения. QLED серията поддържа и приложението SmartThings, което позволява контролирането на всички съвместими умни устройства в дома като сензори, осветление, прахосмукачка и други директно от телевизора.

Прехвърлянето на съдържание от телефон Samsung също става доста по-лесно - изисква се просто потребителят да докосне двете устройства едно до друго. В същото време екранът на телевизора може да бъде разделен на две - в едната част се излъчва телевизионното или друго видео съдържание, а в другата - екрана на смартфона. Тези, които работят от вкъщи, пък могат да свържат безжично дисплея на офис компютъра на телевизионния екран.

Фунцкията MultiView на Q950TS

Източник: Samsung

Фунцкията MultiView на Q950TS

Всички тези иновативни възможности и високотехнологични функции са интегрирани в тънък и стилен дизайн. Q950TS, който Samsung предлага у нас в три размера (65", 75" и 85"), е тънък едва 15 мм, а рамките около екрана са практически невидими: съотношението е дисплей към рамки е цели 99%.

Q800T е по-достъпният вариант от 8К гамата на Samsung. Той също се предлага в трите размера 65", 75" и 85", като разликите с флагмана са най-вече във външния вид, като Q800TS не притежава Infinity Display. В него обаче са включени всички останали технологични нововъведения за възможно най-добра картина, които присъстват и в Q950TS.