Apple планира да изчака поне до 2020 година, преди да предложи iPhone, който може да се свърже със следващото поколение мобилна мрежа 5G, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Забавянето може да е в полза на конкуренти като Samsung, които да привлекат клиенти, които искат да се свържат с 5G мрежата, когато тя бъде представена през 2019 г.

Както с 3G и 4G, предходните две мрежи, Apple е готова да изчака поне година преди да въведе възможността в своите смартфони. В предходните случаи изчисленията на компанията - които се оказаха напълно верни - бяха че новите мрежи и първите модели на конкурентите ще дойдат с редица проблеми като лошо покритие и други.

Microsoft изпревари за кратко Apple по пазарна капитализация

Microsoft изпревари за кратко Apple по пазарна капитализация

За първи път от осем години насам

Този път новата мрежа идва с обещание за огромен скок в скоростта, което прави решението на производителя на iPhone по-рисковано. А решението може да има общо и със скандала на Apple с Qualcomm - настоящия лидер в производството на 5G чипове - и алианса с Intel, която няма да е готова с чиповете навреме.

В миналото за компанията от Купертино не бе проблем да изчака една година, за да пусне своите модели с 5G. Първият iPhone бе толкова по-добър от конкурентите, че дори и бавната 2G връзка не отказа потребителите. Такова бе положението и с iPhone 4S, който остана на 3G.

Но положението днес е по-различно: скокът от 4G към 5G е достатъчно голям, за да се превърне в основна причина потребителите да си закупят нов телефон. Samsung планира да предлага подобни модели още през 2019 г.

Mtel демонстрира в България мощта на 5G мрежите

Mtel демонстрира в България мощта на 5G мрежите

Новата технология е задължителното условие за "умно" бъдеще и автономни автомобили