Apple иска да улесни програмните разработчици, които създават приложения, игри и други за основните си устройства с един ход, който освен това цели да окуражи разработката и в крайна сметка да повиши приходите, пише Bloomberg.

Целта на инициативата с кодово име "Marzipan" е до 2021 година да помогне на разработчиците да могат да създадат едно приложение, което да работи без промяна и на iPhone, и на iPad, и на Mac, казват източници на изданието. Това би трябвало да даде тласък на създаването на нов софтуер.

Всяко ново приложение, което е платено или предлага месечен абонамент, носи приходи и на Apple. Производителят на iPhone вече заяви, че ще вложи повече усилия в разработката на услуги, за да се справи със забавянето на продажбите. В края на март т.г. компанията ще представи премиум вариант на агрегатора на новини Apple News, както и собствена платформа с уникално видео съдържание.

Още през тази година Apple ще позволи на разработчиците да преработват лесно приложенията си за iPad, така че те да работят и на персоналните компютри и лаптопите на компанията без нуждата от пренаписване на освен код.

През 2020 г. софтуерът, който ще позволява това, ще включи и приложения за iPhone. А година по-късно приложенията ще бъдат общи за трите вида продукти.

Работата по този проект съвпада и с друга голяма промяна в Apple. Компанията вече използва собствени процесори за iPad и iPhone, но все още поръчва такива от Intel Inc. за Mac. Но още през 2020 г. Apple планира да започне да произвежда и собствени процесори за лаптопите и настолните компютри.

Все пак това не означава, че Apple ще се опита да слее двете операционни системи в една, посочват източниците.

Ето какво готви Apple за новите iPhone

Ето какво готви Apple за новите iPhone

Купертино ще представи и обновени iPad и iPad Mini