Apple ще произвежда iPhone 13 в Индия, съобщиха от компанията, цитирани от световните медии. Смартфонът се произвежда в местен завод на тайванския договорен производител на Apple - Foxconn, разположен в град Сриперумбудур в щата Южен Тамил Наду, пише Reuters. Apple пренасочва някои области на производството на iPhone от Китай към други пазари, включително Индия, която е вторият по големина пазар на смартфони в света.

Американският технологичен гигант се опитва да намали зависимостта си от своята китайска верига за доставки. Компанията планира да сглобява iPad таблети отново в Индия. През 2021 година търсенето на iPad беше доста силно, благодарение на работата от вкъщи. Продажбите нараснаха 6,7 процента до 53,2 милиона, с което таблетът на Apple си осигури 32,5 процента пазарен дял, по данни на IDC.

Apple свива с 50% производството на iPad, за да спаси iPhone 13

Apple свива с 50% производството на iPad, за да спаси iPhone 13

Недостигът на полупроводници засяга гиганта

Колкото до iPhone 13, той разполага с усъвършенствано 5G изживяване, супер бърза производителност и енергийна ефективност с чип A15 Bionic, по-дълъг живот на батерията и дизайн с плосък ръб с висока издръжливост. 

Смартфонът е четвъртият модел, който се произвежда на местно ниво, след като Apple започна производство в Индия през 2017 година с iPhone SE. Страната, заедно с държави като Мексико и Виетнам стават все по-важни за сключване на договори с производители, доставящи американски марки, които се опитват да диверсифицират производството ди далеч от Китай.