Сгъваемият флагман на Huawei беше представен в Китай през ноември миналата година, като до момента са продадени по 100 хил. бройки на месец, твърди самият производител. Цената му е 16 999 юана, което около 2400 долара, пише The Verge.

Моделът Mate X получи много положителни отзиви. Дисплеят и камерата му бяха много коментирани, но най-специалното в устройството е неговият сгъваем дизайн. Той е така направен, че екранът "се увива" около телефона и дори, когато е затворен, може да се използва целия дисплей. В няколко ревюта това е описано като "невероятно" и е сред основните разлики от неговия конкурент - Samsung Galaxy Fold, пише Forbes.

Huawei Mate X излиза на 15 ноември. Но засега само в Китай

Huawei Mate X излиза на 15 ноември. Но засега само в Китай

Сгъваемият смартфон ще струва близо $2 400

Между двете устройства на технологичните гиганти има още една ключова разлика и това може да е пречка за потребителите. Както при Mate 30 и предстоящия P40, Mate X се доставя без софтуера и услугите на Google заради търговските рестрикции на САЩ, а това може да ограничи интереса към устройството на международните пазари.

Продадените бройки от Huawei са значително по-малко от тези на Galaxy Folds (пуснат в продажба през септември), за които от Samsung твърдят, че са между 400 и 500 хил., но не трябва да се забравя, че телефонът на Huawei за момента се продава само в Китай.

Компанията се опитва усилено да увеличи продажбите на Mate X в Китай в конкуренция с по-успешните си за момента конкуренти. Освен със Samsung, те трябва да се преборят с Applе, които чрез новия iPhone 11 възстановиха част от загубения си дял в продажбите в страната. Oт Huawei все още не са обявили официална дата за пускането на сгъваемия телефон на международния пазар, но очакванията са, че ще дебютира в Европа през първото тримесечие на 2020 г.

На тазгодишната изложба за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас бяха представени множество прототипни устройства със сгъваем екран, като се очаква тази година да се появяват на пазара такива модели на Microsoft и Motorola, а тенденцията да стигне и до лаптопите, като през следващите месеци ще излязат все повече сгъваеми като Lenovo ThinkPad X1 Fold, който също беше представен на изложението.

Как се отразиха санкциите на Тръмп срещу Huawei?

Как се отразиха санкциите на Тръмп срещу Huawei?

Засега компанията не просто оцелява, а разцъфтява. Но въпросът е докога