Дългоочакваният сгъваем смартфон на Huawei Mate X най-накрая излиза на пазара, пише The Verge. Телефонът бе забавен след откритите проблеми при конкурента Samsung Galaxy Fold.

Mate X е 5G телефон с процесора Kirin 980 на китайската компания и модем Barong 5000. Той ще има двуклетъчна 4 500 mAh батерия, която според първоначалните съобщения ще може да бъде заредена до 85 процента за едва половин час благодарение на 55W бързо зареждане.

Когато бъде разтворен, екранът ще бъде с диагонал 8 инча. В затворено състояние моделът ще има два екрана: 6,6инча отпред и 6,38 инча отзад.

За разлика от Galaxy Fold, който се разтваря като книга, екранът на Mate X обвива устройството. Макар че това ще го направи по-удобен за употреба в затворено състояние, предстои да видим колко издръжлив на надрасквания ще е дисплеят.

Първите продажби ще бъдат в Китай. Моделът ще започне да се предлага на 15 ноември срещу 16 999 юана, или около $2 400, като ще има 8GB RAM и 512GB място за съхранение.

Засега не е ясно кога ще се появи той на международните пазари, като от Huawei обясняват, че това ще бъде свързано с пускането на 5G в различните страни.

Остава неясна и ситуацията с приложенията на Google, от които Mate 30 Pro бе лишен заради забраната, наложена от американския президент Доналд Тръмп.

Сгъваемият Samsung Galaxy Fold излиза на пазарите в Азия и Европа на цена около $2000

Сгъваемият Samsung Galaxy Fold излиза на пазарите в Азия и Европа на цена около $2000

Той ще бъде достъпен във Великобритания, Германия и Франция, както и в САЩ