Това какъв смартфон да изберете в "морето от предлагане", до голяма степен зависи от два фактора - за какво ще го ползвате и колко средства можете да отделите за ново устройство.

Имаме няколко добри новини. Първата е, че технологичната революция при смартфоните тече толкова ускорено, че всяка поредна година, смартфоните от най-нисък клас, стават все по-добри. Другата новина е, че не толкова известни и популярни производители на смартфони, с по-ограничени рекламни бюджети, предлагат не лоши устройства на не много високи цени. Разбира се, ще трябва да се лишите от допълнителната стойност на марката.

Сега ще разгледаме някои от най-добрите смартфони в различните ценови класове, на пазара в момента, в зависимост от различния бюджет, с които може да раполагате, на база на офертните цени в популярен сайта за сравнение на цените...

Разбира се, ще уточня още в началото (за да туширам част от неизбежните негативни коментари), че това са примерни оферти, не се говори за изчерпателност и са на база на лични предпочитания, които може и да не съвпадат с вкусовете и предпочитанията на всички потребители.

Класацията е примерна и е направена на база на техническите характеристики на смартфоните, без да се вземат в предвид друг тип предпочитания (като например марка, операционна система и т.н.).

До 100 лева

BLU Studio X8 HD - цена 109 лева

Тук изборът не е особено труден, защото най-вероятно става въпрос за смартфон за ученик, или за първи смартфон. Да, вече можете да си купите смартфон с цена от около 100 лева. Това е устройство подходящо за деца и ученици, които имат нужда от връзка основно с вас.

Малко излизаме от ценовия диапазон, но просто няма как за девет лева повече, да не се спрем на това устройство. Не се залъгвайте, този производител може и да не е популярен в България, но е изключително известен отвъд Океана, където има много добър имидж и вече дълга история на производство на евтини смартфони.

При това става въпрос за смартфон с осемядрен процесор, макар и слабичък. Да, оперативната памет е едва 512 МВ, но няма как, трябва да се лишите от нещо в този ценови клас. Иначе, вътрешната памет на устройството е достатъчно - от 4 GB, като може да се разширява с карта до 64 GB. Екрана е от цели 5 инча, а разделителната му способност е прилична за този ценови клас в размер на 1280 x 720 пиксела. Камерата, както може да очаквате, не е нищо особено, в размер на 5-мегапиксела, но не бива да забравяме за какъв ценови клас става въпрос.

До 200 лева

Lenovo Vibe K5 - 200 лева

Срещу 100 лева повече, от най-евтиния нормален смартфон, ще получите 5-инчово устройство със сравнително мощен осемядрен процесор, Dolby аудио и две камери с прилична резолюция.

Оперативната памет е вече четири пъти повече и е напълно задоволителна - при ниво от 2 GB. Общо взето, почти никой не успява да бие Lenovo при смартфоните от ниския ценови клас.

Вътрешната памет е напълно достатъчно, при ниво от 16 GB, но може да се разширява до 32 GB. Иначе дисплея се запазва със същата не особено добра разделителна способност, въпреки същественото повишение при цената.

До 300 лева

Xiaomi Redmi 5 Plus 32GB - цена 298 лева

Няма как да говорим за добри и евтини смартфони и да няма модел на Xiaomi в класацията. От там обичат да се сравняват с щатската компания Apple, но определено по скоро става въпрос за добри смартфони на ниски цени, отколкото за луксозни смартфони.

Иначе, това устройство ще даде всичко, което един гимназист, би поискал. Моделът е съвсем нов от декември на миналата година и разполага със завидни технически характеристики. Сред тях са 3 GB оперативна памет и 32 GB вътрешна, която може да се разширява с карта до 128 GB, осемядрен процесор Snapdragon 625, с честота 2 GHz, 12-мегапикселова задна камера (f/2.2, 1.25 μm), с двойна LED-светкавица.

Най-хубавото в смартфона обаче, е неговия дисплей, който е 5.99-инчов с резолюция 1080 x 2160 пиксела, както и мощната батерия от 4000 mAh. Като бонус, никой да не навлиза в личното пространство на учениците е - сензор за пръстови отпечатъци.

Всичко, което му трябва на човек от един смартфон, при това на доста прилична цена!

До 500 лева

Xiaomi Redmi Note 5 - цена 473 лева

Толкова вдигнахме нивото с предходния смартфон, че се налага да прескочим следващите 200 лева и направо да погледнем към ценовия клас до 500 лева.

В средния ценови клас, отново доминира китайският производител на смартфони Xiaomi. За тези които търсят малко по-мощен процесор обаче, както и малко повече оперативна памет - в размер на 4 GB, както и по-добра двойна камера, цената е с 200 лева по-висока, в сравнение с предходното предложение.

Иначе, те ще получат същия добър дисплей, интуитивна операционна система, или нещо по-различно от стандартните Android и iOS и доста по-издръжлива батерия от тази на конкурентите.

До 600 лева

Samsung Galaxy C8 64GB - цена 600 лева

Първото по сериозно предложение в средния ценови клас, идва от най-големият световен производител на смартфони. Не че компанията няма предложения и в по-ниските ценови класове, но те просто не са достатъчно конкурентни в сравнение с китайските производители, които са се насочили основно към по-ниските ценови класове.

Този смартфон, би следвало да е първия по-сериозен избор за хората, за които камерата на смартфона е основен избор за смартфон. Интелигентната двойна камера на Samsung Galaxy C8 разполага с основна двойна 13 MP камера с RGB обектив F.1.7 и черно-бяла подкамера, за да се справят с различни фотографски настройки.

Сериозно предимство, пред всички останали смартфони в този ценови клас е и предната камера, която е 16-мегапикселова и прави снимки с много високо качество.

Иначе, дизайнът на устройството е изцяло метален и изключително красив.

Дисплеят е 5.5-инчов Super AMOLED, или това, което прави смартфоните, може би най-предпочитани в световен мащаб.

Както можете да се досетите, останалите технически характеристики също са на много високо ниво. Те включват 4 GB оперативна памет, 64 GB вътрешна и високопроизводителен 8-ядрен процесор. Устройството разполага и със софтуер за разпознаване на лица и пръстови отпечатъци.

До 700 лева

Xiaomi MI Mix 2 64GB - цена 706 лева

Ако искате луксозен и функционален телефон, но разполагате със сравнително ограничен бюджет, то Xiaomi, отново е вашата марка, а посочения модел, ще отговори на всички Ваши изисквания. Дизайнът на модела, е на френския дизайнер Филип Старк.

Дисплеят е 5.99 инчов с резолюция 2 160 х 1080 пиксела. Оперативната памет е 6 GB, а вътрешната - 64 GB.

Задната камера е с високо качество, като е смартфонът е оборудван с 12-мегапикселов сензор Sony IMX386 с 4-осова стабилизираща система. Предната, е малко по-слаба от 5-мегапиксела.

Смартфонът е доста мощен, благодарение на процесора си Qualcomm Snapdragon 835. Той е направена с помощта на специална 10nm процес технология.

Най-хубавото при модела е неговия "безкраен" дисплей....

До 800 лева

Samsung Galaxy S7 edge 32GB - цена 808 лева

Излизането на новите модели на Samsung от серията S, преди около месец, доведоха до спад на цените на по-старите модели. И това е страхотна новина за любителите на марката, защото по-старите модели, все още са един от най-добрия избор във високия ценови сегмент.

Този модел, е типичен пример за това. Основната му характеристика, разбира се е уникалния заоблен дисплей от 5.5 инча с резолюция 2 560 х 1 440 пиксела, който като излезе, бе определен за най-добрия дисплей на пазара.

Като допълнение са 4 GB оперативна памет, мощен процесор и една изключителна камера. Изобщо - всичко, което бихте искали от един смартфон, при това на доста прилична цена, за ценовия сегмент. Това, което ще трябва да преглътнете обаче е, че модела вече е поостарял.

До 900 лева

Samsung Galaxy S8 64GB

Това е един от най-продаваните смартфони у нас. Отново добрата новина е, че моделът поевтиня сериозно, след излизане на последната 9-та версия на S-модела. Ако не Ви притеснява обаче, че моделът е на една година, то това е един изключителен смартфон, който почти през цялата изминала година, доминираше във всички класации, като един от най-добрите смартфони на пазара.

Смартфонът разполага с една от най-добрите камери и дисплеи на пазара, изключително мощен процесор, високо качество на сглобяване и материалите. Дисплеят е 5.8-инчов, с резолюция от 2 960 х 1 440 пиксела.

До 1000 лева - 975 лева

Apple iPhone 7 32GB

Тук идва първото предложение за любителите на iPhone и операционната система iOS, като всеизвестна тайна е, че моделите на Apple държат малко по-високи цени от конкурентите си. Забележете, че не казвам че това е най-доброто устройство в ценовия клас до 1000 лева, а че това е първото устройство на Apple, което е по-сериозна алтернатива за любителите на марката.

Тепърва, натискът върху цената на този модел ще е сериозен, защото той вече изостава сериозно, зад това, което е на пазара в този ценови клас. Иначе, камерата му е изключителна, както и производителността на процесора.

Какво ще получите срещу 1000 лева?

2 GB оперативна памет, 32 GB вътрешна памет, 4.7 инчов дисплей с резолюция 1 334 х 750 пиксела!!! Звучи не особено задоволително, на база на изброените няколко устройства... Но пък това си е iPhone! Ще разполагате с достъп до необятната вътрешна екосистема на Apple.

До 1 200 лева

Samsung Galaxy S9 64GB - цена 1 168 лева

Южнокорейската компания имаше не леката задача да вземе нещо изключително, в лицето на модела S8 и да го направи още по-добро. По-скоро бих казал, че го направи по-модно... В лицето на последния модел S9, ще имате всичко от което имате нужда от един смартфон от най-висок клас. Разбира се, ако предпочитате операционната система Android.

Samsung Galaxy S9 разполага с 8-ядрен процесор Exynos 9810, 4GB RAM памет и специална система за охлаждане, която се използва в сателите, запазва още повече енергията на батерията, като едновременно с това се справя с по-голямо натоварване при обработка.

Основната камера разполага със Super Speed Dual Pixel сензор и най-яркия обектив, който е използван в смартфон до момента (F1.5) за живи, изпълнени с детайли снимки дори в условия на слаба светлина.

Едва ли могат да се намерят слаби характеристики на смартфона, освен високата му цена...

До 1 800 лева

Apple iPhone X 64GB - цена 1 775 лева

Ако искате всичко най-добро от Apple, то ще трябва да сте готови да платите близо 1 800 лева. За съжаление, това е цената в момента на този "супер телефон" от щатския производител. 5.8-инчовият безкраен Super Retina екран с резолюция от 2436 х 1 125 пиксела, е най-добрия екран, който може да бъде открит на iPhone до момента.

Компанията е била щедра и дава на потребителите 3GB оперативна памет. Процесорът и камерата, разбира се няма нужда да ги коментираме, защото те винаги са били на ниво.

Най-издръжливото стъкло в смартфон досега - и от двете страни. Хирургическа неръждаема стомана. Безжично зареждане. Устойчивост на вода и прах... Това са само част от предимствата, на иначе доста скъпото устройство.