Решението на Apple да изостави Intel се отплати.

Ходът позволи на Apple напълно да преосмисли Mac, а в комбинация с пандемията, която накара много хора да закупят нови устройства, с които да работят и учат от вкъщи, подкрепи значително продажбите на лаптопи, пише CNBC.

Първоначално имаше съмнения дали технологичната компания ще успее — макар че използва собствени чипове за iPhone и iPad, тя продаваше компютри с технологиите на Intel в продължение на 15 години. Но страховете бързо се изпариха.

Първият MacBook Air с M1 бе пуснат в края на 2020 г. и се доказа като далеч по-мощен и енергийно ефективен от версиите с Intel. И дори позволи липсата на вентилатори, което го направи безшумен.

През април 2021 г. главният изпълнителен директор Тим Кук съобщи, че чипът M1 е помогнал за 70,1 процента ръст в приходите от Mac, които достигнаха $9,1 млрд. за първото календарно тримесечие на годината.

Растежът продължи и през следващите месеци с изцяло новия iMac, а по-късно и с 14-инчови MacBook Pro с обновените M1 Pro и M1 Max.

Отчетите ще покажат колко голям е успехът на новите машини, но едно вече е ясно: Apple не е заложник на проблемите на Intel, която започна да изостава от AMD.

Какво да очакваме от Apple през 2022 г.?

Изключвайки M1, 2021 г. иначе бе сравнително тиха година за Apple, пише Ars Technica. Изданието дава своите прогнози за изненадите, които технологичната компания готви за следващите 12 месеца.

Първата не е изненадваща: 27-инчовият iMac и Mac Pro, традиционно най-мощните машини, все още използват процесори на Intel, но догодина това ще се промени.

Очаква се 27-инчовият модел всъщност да бъде заменен от 30-инчов с М1 Max или M1 Pro, Mac Pro да получи процесор, базиран на тях, но с два пъти повече ядра.

MacBook Air пък може да получи радикален редизайн с второ поколение чипсет, M2. Новото устройство може да се казва просто MacBook.

Нов дизайн на iPhone?

През 2022 г. ще излязат и нови iPhone, което не е изненада. Но освен флагманите през есента, може да видим и обновен iPhone SE.

Наблюдатели очакват изцяло нов дизайн за телефоните, а част от него може да е премахването на порта за зареждане. Въпросът е спорен, тъй като в последните години Apple премина на тригодишен цикъл — например представеният през 2017 г. iPhone X продължи "живота си", поне като дизайн, още два модела преди Apple да представи iPhone 12. Така е вероятно и тази есен да видим модели, подобни на външен вид на 12.

Но иначе повечето наблюдатели постигат консенсус, че никога няма да видим iPhone с USB-C порт — ако Apple имаше намерението да го направи, това вероятно щеше да се случи с iPhone 12. Вместо това компанията ще "прескочи" тази технология и ще премине към модел без подобен порт.

Заговори се, че моделите от 2022 г. няма да имат и слот за SIM карта.

Спекулира се още, че Apple може да представи и алтернатива на Face ID — може би под формата на Touch ID под дисплея или в бутона за включване.

Началото на амбициите на Apple в смесената реалност

Тим Кук вярва, че добавената реалност (AR) е следващата голяма платформа, но ако трябва да гледаме реалистично на нещата, навлизането на технологията ще отнеме още доста време.

Мечтата на повечето технологични ентусиасти е за истински AR очила, но пред излизането им на пазара има множество технологични пречки.

Все пак през последните години Apple работи активно.

За 2022 г. източници прогнозират, че компанията ще представи устройство, което ще предшества мечтаните очила. Твърди се, че то ще бъде смесено — т.е. ще служи и за добавена реалност, и за виртуална реалност.

Очаква се то да представя 8К образ за всяко око и да има множество камери, които да следят движението на ръцете. Реалността ще бъде прожектирана в хедсета, който ще има и lidar сензор.

Ако всички тези твърдения са верни, то това устройство вероятно няма да бъде насочено към масовия потребител, тъй като ще струва хиляди долари. Пазарната ниша вероятно се крие в професионалисти и създатели на съдържание.

Целта на Apple може и да предостави на разработчиците необходимия хардуер, с който да помогне за изграждането на инструменти, съдържание и други за потребителското устройство.

И още: AirPods, iPad

Разбира се, ще видим нови продукти и в други категории, като нови слушалки, таблети и часовници. Вероятно е обаче те да са подобни на тези от 2021 г.: дребни подобрения.