Революцията на смартфоните направи мобилните устройства неразделна част от ежедневието ни. Дори без да си даваме сметка, ние съхраняваме сериозен обем лична информация в телефоните си.

Профилите ни в различни платформи са синхронизирани, местоположението ни се записва и още, и още. Много хора вече съхраняват информация и за своето здравно състояние на устройства, като FitBits, Apple Watches и други.

Проблемът обаче е, че много специалисти предупреждават, че значителна част от мобилните устройства са податливи на атака отвън. По техните думи не е особено трудно някой да пробие системата на телефона или на смарт часовника ви без да разберете това.

Ето какво съветват специалистите, за да предпазите личната си информация от евентуални недоброжелатели:

На първо място паролите не са достатъчни

Наскоро публикуван доклад показва, че пин кодовете и паролите често не са достатъчна предпазна марка. Причината е, че хората обикновено използват не повече от 2 различни комбинации от букви, цифри и символи за всичките си регистрации.

Данни на телекома Verizon за 2016 година показват, че в 63% от случаите на кибератаки причина за пробива на системата са слаби и откраднати пароли.

За биометричните данни

Неслучайно все повече технологични потребители залагат на сензори за пръстови отпечатъци, ирисови сензори и т.н. Друг вариант е отчитането на начина на движение и походка. Те също са индивидуални за всеки човек и този метод вече се използва от много производители на фитнес тракери.

Как още да предпазите най-важната информация в устройствата?

Ако говорим за мобилни телефони, можете да се поинтересувате за специализирани програми, които криптират или иначе казано кодират документи и цели папки. При тях трябва да бъде въвеждана отделна парола всеки път, когато искате да отворите въпросния файл.

Не забравяйте и за опасността от мобилните приложения

Свалянето на нови мобилни приложения трябва да става обмислено. Обръщайте внимание на изискванията, които има този софутер при инсталиране. Програмата може да изисква достъп до определени функции на телефона и това може да бъде особено опасно, ако този app е малко известен.