В днешно време смартфоните са неизменна част от нашия живот. Те са 24 часа в денонощието до нас и когато работи, и в моментите, в които си почиваме или дори спим.

Много хора обаче не си дават сметка, че постоянната употреба на мобилните устройства крие рискове за здравето им.

Въпреки че все още липсва убедително подробно проучване за негативния ефект върху организма на радиацията, излъчвана от мобилните телефони, е ясно, че такава има. И също така, че някои модели издълчват повече радиация от други.

Германската служба за защита от радиацията (Bundesamt für Strahlenschutz) поддържа база данни за старите и нови модели смартфони и за нивото на излъчваното от тях лъчение. От онлайн платформата Statista са подбрали в инфографика най-модерните мобилни телефони с най-високо ниво на радиация според данните.

На първо място сред тях е моделът 5T на китайския производител OnePlus. Сред топ 15 на смартфоните 9 са на други две марки от азиатската държава - Huawei и ZTE. В списъка обаче влизат и новите модели на Apple iPhone 7 и iPhone 8.

От Bundesamt für Strahlenschutz класират устройствата според т.нар. специфична скорост на абсорбация (SAR). Тя отразява скоростта, с която електромагнитните вълни, излъчвани от телефона, се абсорбират от организма.

Тези с ниво под 0,60 вата се смятат за "екологичносъобразни" и получават сертификат "Син Ангел" ("Der Blaue Engel"). Всички смартфони в класацията по-долу надхвърлят повече от 2 пъти това ниво.

Infographic: The Phones Emitting the Most Radiation | Statista You will find more infographics at Statista