Китайският технологичен производител Lenovo даде сериозна заявка да настигне лидерите на пазара на смартфони с представянето на най-новите си два продукта. Мобилните устройства ще предлагат опции, които до сега не са присъствали сред функциите на джаджите в тази ниша.

По време на събитие в Сан Франциско от компанията показаха своя телефон Phab 2 Pro, който е първият, снабден с технологията Tango, разработена от Google. С помощта на добавена или виртуална реалност софтуерът може да създава прецизна карта на помещението, в което се намира потребителят.

Така човек може да играе на дигитално домино, създадено чрез Tango, на кухненската маса вкъщи или пък да види как може да реорганизира дома си, като “добавя” към него дигитални мебели и устройства, например.

Другият нов смартфон на Lenovo – Moto Z, пък е снабден с магнити, разположени на панела, чрез които могат да се “закачат” най-разнообразни допълнителни устройства, като говорители, колонки или пък проектори.

Ето как с Phab 2 Pro се "добавят" предмети в пространството

Източник: GettyImages

Ето как с Phab 2 Pro се "добавят" предмети в пространството

Според анализаторите обаче китайският производител може да срещне проблем при продажбите на двете нови устройства. Те смятат, че или двата смартфона ще се превърнат в хит, или в голям провал.

“Ако тези продукти станат хитови, тогава Lenovo ще бъде водещ продавач на пазара”, коментира Рамон Ламас от анализаторската фирма IDC.

“Phab 2 Pro е много обещаващ.  Moto Z е иновативен, но не съм сигурен колко от потребителите ще бъдат заинтересувани от подобни модулни устройства”, допълва той, цитиран от BBC.

В момента Lenovo е шестата по големина компания на пазара на смартфони, след като беше изпреварена от други две китайски фирми – Oppo и Vivo.