В ежедневието на днешното общество "умните" устройства са неизменна част от живота. Смартфоните се използват освен за разговори и за гледане на филми, за връзка с интернет и за служебни задължения.

И още - фитнес тракери отчитат здравословното състояние на притежателите им, а дигитални асистенти улесняват хората вкъщи.

Експертът Мъри Гулден смята, че ако погледнем по-глобално обаче, ще установим, че целият клас такива смарт устройства има фундаментално значение за човешкия живот. И точно тези джаджи могат да го програмират и променят.

Разрушаване на обществения модел

Гулден посочва, че следващата голяма стъпка от развитието на "умните" технологии е масовото им използване в дома. Това обаче може да разруши начина, по който от векове функционира обществото.

Причината се крие в това, че всяко семейство си е едно мини общество със строга йерархия и правила - кой има ангажимент да чисти, кой има предимство в избора на телевизионен канал, кой трябва да разхожда кучето и т.н.

По неговите думи проблемите могат да се появят съвсем незабелязано. Експертът обяснява това с усещането на хората кога могат да се държат по определен начин покрай близките си и кога не. Устройствата няма как да отчетат настроението или нагласата на човек.

И ако в един момент искате да пуснете някоя своя любима песен, можете да го направите лесно само с една команда. Но представете си колко бихте ядосали партньора си в такъв момент, в който той гледа нещо по телевизията в същото време.

Проблемът със събирането на данни

Той е не по-малък. Много от тези устройства събират неочаквано голямо количество информация за всеки от ползвателите им. И това определено би било нещо лошо при сценарий, при който съпругата да разбере случайно, че съпругът й е прекарал целия си работен ден не в офиса, а в някой хотел в града.