Африка е може би най-обещаващият пазар за развитие на бизнеса със смартфони. А икономика номер 1 на континента има добра новина за производителите на мобилни устройства.

През последните три години цените на смартфоните в Нигерия са паднали с над 50%, а това от своя страна е довело рекорден ръст на продажбите, показват данните на местната платформа Jumia Nigeria.

Според тях средната цена на устройствата е намаляла до около 100 долара. От платформата изчисляват в резултат на това ръст от цели 70 на сто на продажбите си на смартфони през 2017 година.

Въпреки сериозното поевтиняване обаче все още някои нигерийци не могат да си позволят такава покупка, като тази стойност е двойно по-голяма от месечната минимална заплата в държавата.

През последните няколко години пазарът в Нигерия е доминиран от китайските производители, които предлагат бюджетни мобилни устройства. Най-известните марки там са напълно непознати на пазарите в Европа, например. В топ три са китайските Tecno, Infinix и Itel.

Те са собственост на производителя Tranisson Holdings, който в момента осигурява 32% от доставките в Нигерия, което е значително над нивото от 25% през 2016 година. Samsung обаче все още е лидер с пазарен дял от 34 на сто.