Турците пътуват до Грузия на "телефонен туризъм", за да купуват телефони iPhone, съобщава Hurriyet. Устройствата се продават на по-ниска цена в съседната страна в сравнение с Турция, заради възстановяване на данъка за покупката.

Цените привличат не само хора, живеещи близо до границата с Грузия, но и такива от по-далечни градове в Турция, които се стичат към граничния пункт Сарп.

Apple представи новите си модели iPhone 14, iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max през септември. Цените на тези модели в Турция варират между 30 000 турски лири (1600 долара) и 57 000 лири (3100 долара).

Как политическата нестабилност в България "удари" износа на плодове и зеленчуци на Турция

Как политическата нестабилност в България "удари" износа на плодове и зеленчуци на Турция

Защо се образуваха дълги опашки от камиони на общата граница?

Но ако турските потребители купят тези телефони в Грузия, те отговарят на условията за възстановяване на данъци, което примамва масово хора в магазина на Apple в Батуми в съседната страна. С възстановяване на данъци цената на iPhone идва с около 15 000 лири по-евтино, ако бъде закупен в Грузия, отколкото струва в Турция.

Хората трябва да имат IMEI номер, за да могат да използват устройствата си в Турция. В момента регистрационната такса за този процес е 2700 лири, но се очаква следващата година да бъде увеличена до 6000 лири. Тези, които искат да избегнат по-висока такса, се стичат в Грузия, особено през уикендите.

Пътуващите не изпитват никакви проблеми при влизане в Грузия през граничния пункт, но трябва да чакат на дълги опашки за възстановяване на данъци.

Икономиките на Грузия, Турция и Армения процъфтяват, докато войната на Путин гони пари и хора от Русия

Тези икономики процъфтяват, докато войната на Путин гони пари и хора от Русия

Кои страни са облагодетелствани от войната в Украйна?