В понеделник производителят на телефони Mara Phone, притежаван от опериращия в цяла Африка конгломерат Mara Group, представи първите два високотехнологични смартфона - Mara X и Mara Z - които са брандирани като "Произведени в Африка", предаде Reuters. Тяхната цена е съответно 120 и 170 щатски долара, като двете устройства са насочени към местния пазар, на който компанията ще се конкурира основно със Samsung и Huawei.

И двете устройства оперират под Android 8.1 Oreo, като Mara X разполага с 16 Gb памет и 1 Gb рам, а Mara Z - със съответно 32 Gb и 3 Gb рам. И двата тежат по 152 грама и са снабдени с 13 мегапикселова основна камера и 5 мегапикселова селфи камера, като Mara X има малко по-голяма батерия, която е с капацитет от 3500 mAh. По-мощният Mara Z е снабден с Qualcomm MSM8940 Snapdragon 435 с осем ядра.

Първият автомобил местно производство в Руанда е готов

Първият автомобил местно производство в Руанда е готов

Какъв е той?

"Осъзнахме преди няколко години, че за да създадем позитивно социално въздействие върху нашия континент и върху възникващите пазари, ние трябва да имаме висококачествени и достъпни смартфони", каза главният изпълнителен директор на Mara Ашиш Така при представянето на двата продукта на компанията. "Затова създадохме Mara Phones." По думите му и в момента няколко производители в Египет, Етиопия, Алжир и РЮА асемблират смартфони, но те работят с компоненти, които се внасят от Азия. "Ние всъщност сме първата компания, която осъществява производство", каза Така. "Ние произвеждаме дънните платки и останалите компоненти за целия процес. В един смартфон има повече от хиляда части."

200 милиона души в Африка разчитат на една река за прясна вода. Но тя започва да изчезва

200 милиона души в Африка разчитат на една река за прясна вода. Но тя започва да изчезва

За някои държави там тя е единствен източник на вода

Според Така, компанията му може да произвежда 1200 смартфона дневно, а плановете са броят им да нараства през следващите години. Към този момент едва 15% от населението на Руанда притежава смартфон, което според представителите на Mara e повод за оптимизъм за потенциала на пазара, като очакванията са на него да се наблюдава "експлозивен растеж" до 2025 г.