Apple представи новото поколение лаптопи MacBook Air с първия в историята процесор, създаден от самата компания за Mac, което технологично ще направи iPhone и лаптопите по-близки, предаде Reuters. Новият чип, наречен M1, бележи разялата на Apple и Intel, които произвеждаха процесори за Mac в продължение на близо 15 години.

Това ще е от полза за лаптопите на гиганта, които макар да са засенчени от iPhone, все пак реализират десетки милиарди долари продажби годишно. Apple се надява дивелъпърите сега да създадат приложения, които работят както на компютрите, така и на телефоните.

Новият MacBook Air ще започне при цена от 999 долара, колкото струваше и предшественика му, и ще има до два пъти по-дълъг живот на батерията, твърдят от Apple. M1 ще захранва и лаптопа MacBook Pro, който започва от 1299 долара, както и компютъра Mac Mini, който при цена от 699 долара се предлага без монитор.

Apple показа по-евтин MacBook Air и нов iPad Pro с мултифункционална клавиатура

Apple показа по-евтин MacBook Air и нов iPad Pro с мултифункционална клавиатура

Заради епидемията от Covid-19 Apple отмени мартенското си събитие и показа новите джаджи на своята интернет страница.

Новите продукти ще бъдат на пазара от следващата седмица, казват от компанията. Новината доведе до растеж на акциите на Apple от 0,2%.

Според Патрик Мурхед, основател на Moor Insights & Strategy, Apple ще спести между 150 и 200 долара за чип, като използва собствените си централни процесори.

Новината, че Apple ще започне разработването на собствени процесори за Mac, беше оповестена още през юни. Така те са поредното устройство, работещо с техни процесори, надграждайки десетгодишната си история на проектиране на процесори за iPhone, iPad и Apple Watches.

За разлика от Apple, Microsoft и Qualcomm си партнират от четири години, за да пуснат на пазара лаптопи с Windows, базирани на Arm, каквито имат някои от големите производители като Lenovo, Asustek и Samsung.

Но както за Microsoft, така и за Apple, истинският тест ще са дивелъпърите на софтуер. Apple се надява огромният брой разработчици на софтуер за iPhone да приеме новия Mac, който ще споделя обща 64-битова архитектура на Arm с iPhone и ще може да използва подобни приложения.