Прогнозите на всички международни институции като Европейската комисия, МВФ бяха ревизирани нагоре, що се отнася до инфлацията, а по отношение на растежа бяха ревизирани надолу. Инфлацията притисна глобалната икономическа среда, има затруднение в редица сектори, особено в суровините и енергийните стоки. Централните банки вече са притиснати да затягат коланите по-бързо. Пазарите очакват две увеличения на лихвите от ЕЦБ тази година. Това заяви Георги Вулджев, главен редактор на платформата "Екип" в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Един от членовете на ЕЦБ заяви, че най-вероятно ще има едно увеличение до края на година. Неизбежно е и у нас лихвите по кредитите да пораснат, защото сме зависими от политиката на централната банка", коментира Вулджев.

По думите на Вулджев бюджетът е проинфлационен, защото се залага на рекордно увеличение на разходите. "Държавата ще преразпредели в рамките на тази година 44,2% от БВП, което е нов рекорд. Дефицитът ще се увеличи до близо 5%. В период на близо рекордно висока инфлация и много ниска безработица, не е ясно каква е целта на този дефицит, освен да засили допълнително тази инфлация", коментира Вулджев.

По думите на експерта въпросът е дали тези инвестиции, които са заложени, ще могат да бъдат изпълнение тази година. "Ако видим през последните десет - двадесет години как се изпълняват капиталовите разходи в бюджетите, ще видим, че са наполовина и то когато са били с 30-50% по-ниски", заяви Вулджев.

Социалните разходи

По думите на експерта и социалните разходи са източник на инфлация. "Те пряко се наливат в потреблението и това е инфлационен натиск. Той може да изпревари и ръст на увеличението на социалните разходи. Те са покачват с 2 милиарда лева, а инфлацията най-вероятно ще е 10% от това", коментира Вулджев.

В ситуация на висока инфлация решението не е повече харчене, заяви още експертът.

Еврозоната

"Единственият потенциален плюс на този бюджет е, че би могъл да възпрепятства сериозно влизането в еврозоната според плана в 2024 г., защото към планираната дата ще имаме дефицит над 3% от БВП и инфлацията ще е над прогнозната и ще изпълним само критерия за дълг", коментира Вулджев.