7 български проекта и лидери влязоха във второто издание на списъка „New Europe 100” за най-изявени иноватори в Централна и Източна Европа.

Сред отличените са Антон Гавраилов и Тихомир Недев, които са съоснователи на Flyver – онлайн платформа за разработчици на приложения за дронове; Ева Паунова – един от най-младите членове на Европейския парламент, занимаваща се с ключови въпроси за ЕС, като дигиталния дневен ред и трансатлантическите отношения; и Саша Безуханова – основател на платформата MoveBG, която обединява експерти и активни граждани при формулирането на решения и политики за държавата и обществото.

В списъка влизат още Анна-Мари Виламовска – секретар по здравеопазване и иновации на президента, Пламен Русев – основател и председател на Global Webit Series, Коста Йорданов – съосновател и главен изпълнителен директор на Flipps, Иван Кънев и Сергей Петров – съоснователи на Bee Smart Technologies.

В тазгодишното издание на списъка са отличени създатели на превозно средство, което може да се управлява директно от инвалидна количка; по-бързи и евтини тестове за откриване на вируса ебола; дронове, предназначени за използване в спасителни мисии и други интересни иновации.

Сред 100-те лидери на промяната в региона има хора, които използват съвременните технологии, за да прокарват нови пътеки в областта на културата, политиката, бизнеса, науката или социалните дейности.

По-голямата част от тях са предприемачи (50%) или активисти и политици (32%).

Сред победителите тази година има хора, които активно предлагат решения на специфични проблеми, като създателите на уеб-платформа, свързваща хора на изкуството с потенциални клиенти; дизайнери на интерактивен робот за медицинска рехабилитация; организации, които преподават IT умения на деца или конструкторите на дрона AirDog, използван при екстремни спортове.

Това издание на списъка отличава и видни политически фигури, сред които са Тоомас Хендрик Илвес – президент на Естония и един от архитектите на високоразвитата икономика на страната, както и президентът на Словакия Андрей Киска, който е привърженик на културата на иновациите в целия регион.

Лидерите са избрани от организаторите на базата на публични номинации и предложения от официалните партньори в следните категории: бизнес, наука, медии и култура, общество и политика.

Проектът „New Europe 100” цели да подкрепя иновациите в Централна и Източна Европа. Това е второто му издание, организирано от Res Publica заедно с International Visegrad Fund, Google и Financial Times, в партньорство с множество значими институции в региона.