Електрическите автомобили, роботизираните таксита и автономните камиони идват и ще променят живота ни - и то по-скоро, отколкото можем да си представим.

Редица компании вече провеждат тестове на автономни автомобили и според Карлос Госн, главен изпълнителен директор на Renault-Nissan Alliance, те ще бъдат навсякъде след само шест години.

Промяната от такъв мащаб ще достигне много други бизнеси, освен автомобилната индустрия, и ще промени начина ни на живот, като ще преобрази и градовете.

Какво ще се промени, според Bloomberg?

Велосипеди и автобуси

В бъдещето, в което всеки ще може да си извика автономен автомобил чрез смартфона си, разделителната линия между обществения и частния транспорт ще започне да се размива. Услуги като Uber и Lyft вече намаляват търсенето на услуга от градския транспорт в САЩ, гласи излседване на University of California. Хората използват приложенията за споделено пътуване вместо да вземат влака или автобуса, да шофират, да карат велосипед или дори да ходят пеша.

Премахването на нуждата от шофьори ще направи тези услуги още по-достъпни и удобни.

Застрахователните премии

Над 90% от пътните инциденти днес са причинени от грешка на шофьора. Така че когато премахнем хората от уравнението, това ще подобри и сигурността на пътя, казва Дейвид Уилямс, технически директор в застрахователя AXA SA.

Първоначално ще има два вида застраховки - за традиционните автомобили и за автономните, като премиите за вторите ще намалеят с до 50%.

Автомобилната култура

Събиранията на автомобилни ентусиасти по паркингите и скучаещи тийнейджъри, които обикалят улиците с кола - тези неща ще останат в миналото, когато автомобилите се превърнат от ценни притежания в услуга.

Дори и днес все по-малко хора в САЩ се учат да шофират, като за причина посочват цената на притежаване на автомобил и възможността да използват услуги като Uber като ключови причини, сочи изследване на University of Michigan.

И ако това поколение загуби и последния си стимул да шофира, връзката между автомобила и популярната култура съвсем ще изчезне.

Задръстванията

Умните автомобили, свързани с "облака", няма просто да могат да се шофират сами, ами ще комуникират и с други коли, светофари и полицията. Дори и броят на автомобилите да се увеличи, системите им могат да забързат градския трафик и да намалят задръстванията, като се пренасочват от пътища с инциденти или струване на коли.

Шофьорите на камиониАвтономните камиони ще се окажат добър приятел на шофьорите им и на цялата индустрия, която и в момента страда от недостиг на кадри. Най-добрият аналог са пътническите полети със самолет, които са автоматизирани от доста време. Шофьорите ще са отговорни за по-малка част от пътуването, както пилотите са отговорни само за кацането и излитането - през останалата част от времето самолетите сами вършат останалата работа.

Сервизите

Автомобилните сервизи ще намразят автономните автомобили, захранвани от батерии. Множество от основните ремонти и услуги, които са нужни сега - сменянето на свещи или масло - просто няма да са нужни за електрическите мотори.

Разбира се, те все пак има гуми, спирачки и други части, които се износват, но липсата на двигател с вътрешно горене ще се окаже особено важна разлика.

По-малко удари и одрасквания, причинени от човешка грешка, означава и по-малка нужда от ремонт на панелите и други части.