Заявката на българската инженернo-производствена компания Decibel за патент върху най-устойчивия изолационен материал, патентован някога е приета, съобщиха от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация. Компанията е единственият производител на системи за звукоизолация и акустика в България. 

Според информация от фирмата, потвърдена и в патентните книжа, става дума за революционен материал във формата на панел, изработен от 100% екологични суровини, които освен, че са напълно разградими имат свойството да обогатяват почвата, когато бъдат изхвърлени в нея.

Exadel придоби българската компания Motion Software

Базираната в Калифорния Exadel придоби българската Motion Software

Цената на сделката засега не е ясна

Основните характеристики на материала са неговата добра топлоизолация, шумоизолация и шумопоглъщане, въздухо и паропропускливост, анти- фунгицидност, хигроскопичност и твърдост. Топлоизолационните му характеристики са сравними с тези на стиропора, шумоизолационните му са сравними с тези на дебелите предстенни обшивки, паропропускливостта му е като на каменна вата, не е хигроскопичен за разлика от повечето изолационни материали и е нечуплив, което го прави лесен за монтаж без нуждата от конструкция.

Производството на материала вече е факт във фабриката на Decibel в Ботевград, но от компанията споменаха, че предстои изграждане на нова фабрика, специално за новото им откритие.

Швейцарската компания "Интуитив Сърджикал" строи завод за 84 милиона лева в Първомай

Швейцарска компания за 3D ендоскопи за роботизирана хирургия строи завод в Първомай и наема 100 души персонал

Инвестицията възлиза на 84 милиона лева

В момента компанията изпълнява тестова поръчка от 500 м2 за топло, шумо и пароизолация на частен паркинг във Виена. Интерес към продукта и компанията има от няколко инвестиционни фонда в САЩ, Германия и България.