Букурещ ще приюти новият Европейски център за киберсигурност. Досега страната не беше получавала домакинство на нито една европейска агенция. Другите кандидати за домакини бяха още седем европейски държави като Брюксел, Мюнхен, Варшава, Вилнюс, Люксембург и испанския град Леон, пише изданието Romania Insider.

Столицата на Румъния ще стане център за управление на голям бюджет. Програмата "Дигитална Европа" достига 9,2 млрд. евро за периода 2021-2027 г. Центърът ще дава работа на около 80 души.

Центърът няма да бъде официална агенция на ЕС. В Букурещ обаче ще се създадат десетки работни места - започвайки от 30 и след това стигайки до 80. Центърът ще стимулира на бизнеса на местните компании за интернет сигурност.

Интересен факт е , че по данни на Евростат северната ни съседка е на трето място в ЕС по показателя жени, работещи в сферата на информационните технологии. 24% от дипломиращите се в Румъния студенти в тази сфера са жени.

"Румъния ще поеме тази задача отговорно и всеотдайно в полза на целия Европейски съюз", заяви представителството на Румъния в ЕС.

Според президента на Румъния Клаус Йоханис това е "изключителен дипломатически успех на Румъния", написа той в Twitter и подчерта възможността "да допринесе за киберсигурността на всички държави-членки на ЕС, подкрепяйки научните изследвания и иновациите в тази област".