Да пътуваш в Космоса за 6 часа за малко над 130 000 долара? Скоро това може да стане възможно, при това за ентусиастите от Европа няма да е необходимо да пътуват за тази цел до Щатите, където компании като Blue Origin и SpaceX готвят подобни пътувания за туристи.

Основаната през 2009 година от Хосе Мариано Лопес-Урдиалес компания Zero 2 Infinity иска да прави същото, като изпраща хора на 40 километра в Космоса, използвайки... балони с хелий.

Тези пътувания ще бъдат извършвани в Андалусия, като ще отнемат 6 часа, разказва Business Insider. "Изкачването" в Космоса ще отнема 3 часа, 2 часа ще бъде самата разходка там, а още един ще бъде нужен за приземяването на пътниците.

Въпросните 40 километра ще позволят на пътниците да погледнат Земята от високо, както и да видят как изглежда Космоса отблизо без реално да са навлезли в него.

Всъщност балоните, разработени от Zero 2 Infinity, ще достигат стратосферата и границата с мезосферата, намирщи не на между 20 и 50 километра от земната повърхност. За сравнение гражданските полети със самолети достигат височина от 10 километра от земната повърхност.

Снимка 520978

Източник: Zero 2 Infinity

Хосе Мариано Лопес-Урдиалес обяснява пред испанското издание El Economista, че пътниците ще пътуват в капсула, която влиза в огромен балон, пълен с хелий. При завръщането на Земята тази капсула се отделя и се приземява с помощта на огромен парашут. На борда ѝ ще могат да се возят четирима пасажери и двама пилоти.

През 2012 година компанията е извършила първия тест на такъв полет с хуманоиден робот. Тогава летателната машина е достигнала височина от 32 километра от земната повърхност. През тази година предстоят и първите тестове с професионални астронавти на борда на балоните, които ще достигнат разстояние от 40 километра от Земята.

По думите на основателя на компанията билетите за такова пътуване ще бъдат значително по-евтини от предлаганите от SpaceX и Blue Origin или малко над 130 000 долара.