Сингапур, за който се смята, че е една от страните с най-строги закони за употреба на наркотици, е напът да създаде синтетична марихуана. Страната вече работи по проект за разработването на медицински продукти, съдържащи синтетичен канабис.

Правителствената National Research Foundation е започнала работа по програмата по-рано тази година. Целта е да се използва терапевтичния потенциал на т.нар. канабиноиди.

Това е част от по-мащабната инициатива за промотиране на биотехнологичната индустрия в страната, в която са инвестирани вече 25 милиона долара.

От фондацията обясняват, че работата няма да се фокусира върху психоактивното съединение на растението тетрахидроканабинол или по-познато като THC. Именно то е отговорно за ефекта на канабиса върху психиката.

"Изследванията, свързани с канабиноидите са във фокуса на Сингапур и това е ниша, в която страната може да се превърне в глобален лидер", обясняват от организацията.

Целта е изследванията да бъдат насочени към възможностите за създаване на синтетични канабиноиди, така че да не е необходимо отглеждането на канабис. Притежанието или употребата на растението в Сингапур може да коства до 10 години лишаване от свобода и глоба до 15 000 долара.