Селскостопанските култури са изключително уязвими, а добрата реколта е ключова за бизнеса на фермерите. Затова и фирмите в бранша използват все по-модерни технологии, за да гарантират високия добив и успешния си бизнес.

Пример за това е NatureSweet, която отглежда домати в 6 ферми в САЩ и Мексико и използва изкуствен интелект, за да контролира по-добре вредителите и болестите в своите оранжерии.

Технологията, разработена от израелската компания за цифрово земеделие Prospera, вече подобри реколтата и намали разходите за труд. NatureSweet започна да тества нововъведението преди около година в една от фермите си в Аризона. Компанията планира скоро да въведе технологията към всички свои ферми.

Отговорникът по иновациите в NatureSweet Ейдриън Алмейда смята, че изкуственият интелект ще подобри добивите на домати с 20%.

"Ще бъде по-добре и за околната среда и за клиента", казва Алмейда.

Фермите все повече използват технологиите в процеса на отглеждане на култури - от системи за проследяване на задачите, които наблюдават поливането и сеитбата, до дронове, които направляват процесите от въздуха.

Досега седмичният добив нараства с от 2% до 4%. Това на пръв поглед може да изглежда скромно, но разликата се усеща, когато отглеждаш стотици тонове домати годишно.

Снимка 310153

Източник: Nature Sweet

За да приложи метода, компанията постави 10 камери в тавана на оранжерията, които непрекъснато снимат посевите. Софтуерът на Prospera е обучен да разпознава нападения от насекоми или умиращи растения.

Преди това някои от 8000 служители на NatureSweet са натоварени със задачата да обикалят оранжериите и да намират проблемните растения. Но процесът е бавен и скъп. NatureSweet го прави само веднъж седмично.

Камерите на Prospera наблюдава растенията 24 часа в денонощието и незабавно предават информацията.

Основателят на израелската компания Даниъл Копел проучва как да се предскаже реколтата с помощта на сателитни снимки - прогнози, които могат да се използват в търговията със суровини на Уолстрийт.

Той решава да създаде свой собствен бизнес, осъзнавайки, че откритията му ще имат по-голямо, глобално въздействие.

NatureSweet също експериментира с използването на камерите, за да прогнозира кога растенията са готови да бъдат събрани.

Макар този аспект от технологията все още да е в процес на разработка, е очевидна подобрена ефективност. Тя е спестила наемането на допълнителни служители в компанията.

Prospera обяви тази седмица, че е събрала 15 млн. долара от инвеститори като Qualcomm Ventures и Cisco Investments, за да финансира разширяването.

Компанията планира да проследява повече култури, включително чушки и картофи, както и да наблюдава растения и извън оранжериите.