Технологичният предприемач Илон Мъск ще изпрати поне два товарни кораба, които да колонизират Марс през 2022 г. Това съобщи самият Мъск по време на Международния конгрес по астронавтика в Австралия.

Технологичният магнат планира изграждането на база на Червената планета, която да осигурява подходящи условия за живот.

За целта корабите на компанията му SpaceX трябва да потвърдят водните ресурси и да идентифицират опасностите, да инсталират генератори, минни инсталации и животоподдържащи системи. Тези системи ще обезпечат и бъдещи редовни полети до Червената планета.

Mars City Opposite of Earth. Dawn and dusk sky are blue on Mars and day sky is red.

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

"Това не е печатна грешка, въпреки че е амбициозно", коментира Мъск. 

До 2024 г. ще бъдат изпратени 2 кораба с екипаж, които ще заведат първите хора на Марс. Те ще изпратят обратно двата товарни кораба, за да донесат повече оборудване и консумативи, ще създадат завод за производство на гориво и ще изградят необходимата база, подготвяйки разширяването й.

За да постигне тези срокове, SpaceX планира да започне изграждането на първия голям космически кораб до средата на следващата година.

Корабът, наречен BFR (Big F**king Rocket), ще побира около 100 души, разпределени в 40 каюти. Той ще разполага с голям склад, обширни общи части и развлекателна система.

Moon Base Alpha

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Космическият кораб на Мъск ще бъде многофункционален - ще е подходящ за стартиране на сателити, почистване на космически отломки или обслужване на Международната космическа станция. Той ще може да отиде до Луната и да се върне, без да е необходимо презареждане.

Предприемачът предвижда и създаването на база на Луната. "Вече сме 2017 г. Вече трябва да имаме база на Луната", посочи Мъск.

SpaceX вече е намерила начин да финансира скъпите космически мисии, посочи Мъск, но без да дава конкретни цифри.

Колонизирането на Марс отдавна е мечта на технологичния гуру. Той смята Червената планета за най-подходящото място за заселване на хора и развива плановете си по въпроса. Мъск прогнозира, че самоподдържащ се град с 1 милион жители би могъл да се изгради за 40 до 100 години.