В човешката история не веднъж се е случвало хора да бъдат осенявани от гениални идеи. Но те да са били толкова необичайни са времето си, че съвременниците на изобретателя естествено не са могли да ги оценят.

Разказваме за 8 изобретения, които са изпреварили своето време и са били признати и използвани доста години след тяхното откриване.

Снимка 368161

Източник: Wikipedia

Автомобилът на Фердинанд Вербист, 1672 година

Фердинанд Вербист е описал своята машина в книгата "AstronomiaEuropea". Вербист е работил в качеството на дипломат в Китай, занимавал се е с астрономия, картография, преводач от няколко езика, написал е повече от 30 книги.

Енциклопедичният фламандски монах Вербист е разработил първото в света самоходно транспортно средство - първообраз на автомобила.

Някъде около 1672 г. той прави нещо, което днес се смята за първата самодвижеща се машина. Става дума за играчка за китайския император с дължина 65 см., задвижвана с парен двигател и според скицата, първата самоходна машина със задно предаване.

Снимка 368162

Източник: Wikipedia

Подвижния шрифт на Би Шен, XI-ти век

Китаецът Би Шен първи в човешката история е измислил и приложил на практика печат с помощта на подвижен шрифт. 

Подвижните букви са направени от глина, майсторът занаятчия Би Шен изрязал в всяка от тях отделен йероглиф, след което ги изпекъл, за да станат твърди като порцелан.

Подготвил метална плоскост покрита с борова смола, пчелен мед и хартиена пепел. Върху нея поставял железни рамки, в които с помощта н подвижните символи е набирал текста за отпечатване.

Може се каже че Би Шен за първи път обединил процесите на набора и печата, които заляга след това в позната ни полиграфия.

Снимка 368163

Източник: Wikipedia

Контактните лещи на Рене Декарт, 1636 г.

Френският философ и учен Рене Декарт предложил за корекция на зрението да се използва малък стъклена тръбичка, която да играе ролята на оптична леща.

Стъкленият съд се напълвал с вода, която трябвало да запълни пространството между лещата и роговицата на окото.

През 1801 г. Томас Янг осъществил идеята на Рене Декарт на практика в живота. 

Но първообразите на тези оптичните лещи, които били наречени хидроскопи, не получили широко разпространение.

Снимка 368164

Източник: Wikipedia

Вендинг апарат от Александрия, I век

Първият известен ни търговски автомат е бил конструиран от древния инженер Херон още през I век в град Александрия. 

Влизащите в храма са били длъжни да си измиват ръцете с вода, осветена от жреците. Освещаването и продажбата на такава вода отнемало много време.

Хeрoн oптимизирал този процес. Пускайки монета в неговия апарат, тя падала върху платформа - лост, който задвижвал отвор, пускащ определено количество течност.

За вярващите хора това било още едно чудо. А всъщност Херон изобретил първия вендинг автомат 1800 години преди патентоването на неговия съвременен еквивалент.

Снимка 368165

Източник: Wikipedia

Багдадската батерия

Днешните батерии са навсякъде около нас и могат да се купят също навсякъде. Но какво ще кажете за една батерия на 2000 годни. Тя е позната като Багдатската батерия и е намерена в руините на древно село в днешен Ирак.

Устройството се състои от 5-1/2-инчов глинен съд, в който има меден цилиндър, закрепен на място посредствум асфалт. Вътре във всичко това има окислена желязна пръчка. Експертите, които са го изучавали стигат до заключението, че ако се напълни с киселина или алкална течност ще се образува електрически заряд. Вярва се, че тази антична батерия може би е била използвана за галванизиране на предмети със злато.

Изследвания са доказали, че тази батерия всъщност е доста слаба е за захранването на една електиречска крушка биха били нужни около 8 такива батерии.

Снимка 368166

Източник: Wikipedia

Централно отопление

Преди тази система за отопление на домовете да се използва широко от римляните, тя е съществувала доста по рано при минойците - древни гърци.

Те полагали под пода на своите къщи тръби, по които е течала топла вода, или горещ въздух, погрявани от специални огнища.

Отоплителната система се наричала хипокауст, което означава "подгряван отдолу". В разцвета на древен Рим такива системи са осигурявали отоплението на римските бани - терми или помещенията на частните домове през студеното време.

При разкопките на сгради от онова време са разкрити такива системи, силно наподобяващи сегашното подово отопление.

Снимка 368167

Източник: Wikipedia

Механизмът от Антикитера, I-II век пр.н.е.

Механизмът от Антикитера (The Antikythera Mechanism) е древно механично устройство, извадено през 1901 г. от потънала кораб близо до Антикитера, малък остров, северозападно от Крит. 

Объркващото учените устройство е датирано към 100 - 150 година преди новата ера и може да се сравни със съвременен аналогов компютър. Съхранява се в Националния исторически музей в Атина.

Механизмът е съдържал не по-малко от 40 бронзови и дървени елемента, на предния и задния бронзови панели са или разположени циферблати със стрелки.

Много експерти в началото смятали, че е астролаб, астрономически уред. Една рентгенова снимка на устройството, обаче, показва, че то е много по-сложно, от колкото се мисли. То съдържа сложна система от диференциални механизми, които позволяват да определят датите на 42 астрономически събития.

Използването на подобни устройства се споменава в исторически произведения от тази епоха и през следващите няколко века.

Снимка 368168

Източник: Wikipedia

Древен сеизмограф, 132-а година

През 132 г. от новата ера в Китай ученият - изобретател Чжан Хен представил първият сеизмограф, за който се смята, че е бил способен да предсказва земетресения с точността на съвременните устройства.

В исторически записи е съхранено точно описание на неговия външен вид и как уредът е функционирал, но неговата вътрешна конструкция досега остава загадка.

Нееднократно учени са се опитвали да създадат модел на такъв сеизмограф, изпробвайки различни теории за принципите на неговата работа. 

Най-разпространените от тях гласят, че махало в медна колба се задвижва от подземните трусове, даже ако техния епицентър се намира на стотици километри.