Първият, създаден изцяло в България сателит вече е в Космоса, предаде БНТ. "ЕндуроСат Едно" излетя към Международната Космическа Станция на 21 май и сега е на борда ѝ в очакване да бъде пуснат в орбита. Мисията му е изцяло посветена на научни и образователни цели. Ще се използва за практическо обучение по сателитна комуникация, радиолюбители от целия свят ще могат да се свързват с него.

Сателитът е малък - с размер 10 на 10 на 10 сантиметра. Той излетя на 21 май от щата Вирджиния с товарния кораб Сигнус заедно с още 3 300 кг оборудване и провизии като част от редовната мисия за доставки Международната космическа станция. От 24 май вече е на борда ѝ.

Снимка 359594

Очаква се скоро да бъде пуснат в орбита - най-вероятно в края на юни. Създателите му - от компанията "ЕндуроСат" и програмата Космически предизвикателства" нямат търпение да тестват системите и връзката с него.

"Това е космически кораб, сателит, създаден изцяло в България, тоест няма нито една технология на борда, която да е произведена или измислена някъде другаде, което за нас е много голяма гордост. Асемблирането на сателита е направено в България", заяви Райчо Райчев, създател на компанията "ЕндуроСат".

Сателитът ще лети с близо 30 000 км в час, ще обикаля Земята 16 пъти на ден, разполага с автономна система за навигация и контрол в орбита и ще бъде следен денонощно от команден център в София. Всеки радиолюбител ще може да засича съобщенията на сателита и да получава телеметрични данни от него.