Възможно ли е да заредите батерията на телефона си от 0% до 100% за по-малко от минута? За щастие, отговорът е да.

За да стане това обаче, трябва да сложите специална батерия в мобилното си устройство, да пробиете отвори през кейса директно в батерията, да сложите медни съединители в дупките и да получите специализирано зарядно 200 ампера.

Или пък можете да оставите тази задача на израелската стартираща компания StoreDot, която работи по захранваща система, която може да зареди телефона ви до 200 пъти по-бързо от днешните скорости на зареждане, пише СNN.

Фирмата е разработила нови молекули, които позволяват бързо зареждане на специализирани литиевойонни батерии. В съчетание с подобно специализирано звено за зареждане можете да заредите телефона си за шест минути, една минута и дори 30 секунда в зависимост от модела на зарядното устройство, който използвате.

Най-практичното решение на StoreDot е зарядното от 50 ампера, което може да захрани батерията на един смартфон до 100% за около шест минути. Нарича се “x20”, защото зарежда телефоните 20 пъти по-бързо спрямо днешните възможности. Това е и най-лесното предложение на компанията, тъй като идва със стенно зарядно с джобен размер.

Зарядното “x100” (за 100 пъти по-бързо захранване) изисква да увеличите тока до 200 ампера. При него обаче производителите на телефони ще трябва да пробиват процепи на задната страна на устройствата, което се отговаря особено на днешните стандарти за дизайн.

Главният изпълнителен директор на StoreDot Дорон Миерсдорф признава, че всеки от моделите има своите недостатъци и ограничения.

Дори моделът “x20” изисква специален съединител, който прилича на старите съединители на iPhone и iPod. Тъй като по-голямата част от индустрията се насочва към универсалния съединител USB Type-C, ще се изисква известно убеждаване за завръщането към специализиран такъв.

Зарядното “x100” пък е по-голямо от самия ви смартфон и определено не е нещо, което искате да мъкнете със себе си.

Зарядните функции на StoreDot добавят около 30 долара върху цената на всеки смартфон. След като доставчиците и производителите на телефоните вземат своя дял, Миерсдорф прогнозира, че технологията ще направи смартфоните с около 60 долара по-скъпи.

В момента StoreDot работи по по-евтино решение, но има дълъг път преди то да се появи на бял свят. Дорон Миерсдорф очаква първите батерии, произведени от компанията, да се появят на пазара през 2017 година, но по неговото мнение до 2018 г. цената на технологията ще бъде подобна на днешните батерии.

Израелската фирма вече се радва на значителен интерес от страна на компании за производство на смартфони и финансиране от 66 млн. долара.