Китай успешно изстреля тази сутрин три спътника на Земята. Тяхното предназначение е за дистанционно наблюдение на Земята, съобщи централна китайска телевизия, цитирана от ТАСС. Това изстрелване беше 461-во за ракетите носители от серията Long March.

Изстрелването е осъществено от космодрума в Северозападната провивция Гансу. Апаратите са изведени в Космоса с помощта на ракета носител Long March-2D. Става дума за спътника Yaogan-37, както и за два апарата от серията Shiyan-22.

Спътниците от тази серия се използват за научни експерименти, изследване на земните ресурси, оценка на селскостопанската продукция и предотвратяване и смекчаване на последствията от природни бедствия.

Само преди 3 дни пъpвoтo в иcтopиятa изcтpeлвaнe в Kocмoca нa изĸycтвeни cпътници oт Beлиĸoбpитaния зaвъpши нeycпeшнo, cлeд ĸaтo paĸeтaтa-нocитeл LаunсhеrОnе нa aмepиĸaнcĸaтa ĸoмпaния Vіrgіn Оrbіt нe мoжa дa извeдe aпapaтитe в opбитa. По предварителна информация, не се е отделила втopaтa cтeпeн нa paĸeтaтa, ĸoятo дa извeдe пoлeзния тoвap в oĸoлoзeмнa opбитa (oĸoлo 550 ĸм).

Първото изстрелване в Космоса на изкуствени спътници от Великобритания е неуспешно

Първото изстрелване в Космоса на изкуствени спътници от Великобритания е неуспешно

Ракетата носител не е могла да изведе спътниците в околоземна орбита