Първото в историята изстрелване в Космоса на изкуствени спътници от Великобритания завърши неуспешно, след като ракетата-носител LauncherOne на американската компания Virgin Orbit не можа да изведе апаратите в орбита. Това се казва в съобщение, разпространено от Virgin Orbit, пише ТАСС.

"Изглежда че сме се натъкнали на аномалия, която ни попречи да достигнем орбита. Сега преценяваме информацията", се казва в изявление на компанията в Twitter.

Модифициран самолет Boeing 747, носещ двустепенна ракета LauncherOne под лявото си крило, излетя от летище Newquay в Югозападна Англия вчера вечерта, за да изведе 9 спътника в околоземна орбита. Малко повече от час след излитането, ракета LauncherOne беше изстреляна в определена точка над Атлантическия океан край бреговете на ирландските графства Корк и Кери на височина 10,5 км.

Според информация на британската телевизия Sky News, двигателят на първата степен на ракетата се е задействал 4 секунди след изстрелването и е работил както е планирано 3 минути, преди първата степен да се отдели. След което е трябвло да се отдели и втората степен на ракетата, която да изведе полезния товар в околоземна орбита (около 550 км), но това не е станало.

Конкретните технически причини за неуспешното изстрелване все още не са оповестени.

Както съобщи ВВС, първите вертикални космически изстрелвания от територията на Великобритания са планирани за края на 2023 г. До тогава би трябвало да бъдат построени космодрумите Саксаворд и Съдърланд, разположени на Шетландските острови и полуостров Амхоин в Северна Шотландия.