През последните няколко десетилетия, благодарение на развитието на новите технологии, животът се промени повече, отколкото вероятно за няколко столетия назад. Това е и причината в бъдеще да се "отвори" голяма пропаст между родители и деца, тъй като всяко следващо поколение се развива много по-динамично от предходното.

Погледнато в по-глобален мащаб авторите в сайта на Световния икономически форум Кристин Хоусер и Патрик Гаугил се опитват да очертаят начина, по който ще живеят децата, родени през тази година. И според тях те няма да станат свидетели на много неща, които за нас са ежедневие. Ето част от тях:

Дългите продължителни пътувания

Човечеството непрекъснато се стреми към това да скъси времето, за което изминава разстояния. Докато дълго време свръхзвуковите самолети бяха забранени, то поне няколко различни компании в момента разработват ново поколение такива летателни машини. И те ще позволяват на пътниците да изминават хиляди километри само за 3-4 часа.

Същото може да се каже и за нашумялата транспортна система от ново поколение Hyperloop, по която най-усилено в момента работят две американски компании.

Шофьорски книжки

До времето, в което сегашните новородени ще навършат 18 години и ще могат да шофират, безпилотните автомобили може да се превърнат в нещо напълно нормално. А това напълно може да премахне необходимостта от преминаването на шофьорски курсове.

Състезанието с роботите

Изкуственият интелект (AI) вече е достатъчно усъвършенстван, че в някои задачи да се справя толкова добре и дори да надминава човешкия. Според редица експерти съзнателните AI системи ще се появят само след няколко десетилетия. Така че децата, родени през тази година, може би няма да имат възможност да са най-умните в университета или на работа, като те ще бъдат изпреварени от машините.

Езиковата бариера

Изкуственият интелект ще помогне и за това да се реши проблемът с езиковата бариера. Редица технологични компании, като Skype и Google, предлагат възможности за превеждане на писмен или говорим език в реално време.