Британският индустриален гигант Rolls-Royce разкри плановете си за производство на автономни кораби още през 2016 г., очертавайки стратегията и общата визия как ще функционират корабите, съобщава Engadget.

Корабният дизайнер Rolls-Royce, който е отделна компания от производителя на луксозни автомобили със същото име, вече работи заедно с Intel за създаване на товарни плавателни съдове, които могат да плават в океаните без човешки екипаж на борда.

Вместо екипаж корабите ще имат системи за лазерно сканиране LIDAR, радари, термични и HD камери като част от своята интелигентнa система за управление. Те ще разполагат и със сървърни помещения за захранване на изкуствения интелект на компанията и за съхраняване на огромните количества данни, които всички сензори ще събират.

Европа пуска първите електрически контейнеровози в света

Европа пуска първите електрически контейнеровози в света

Те ще могат да се движат и по речните водни пътища

Технологията Intel's Field Programmable Gate Array ще помогне на Rolls-Royce да реши предизвикателствата с дизайна и да осигури необходимите компоненти за откриване на препятствия и навигация.

Изкуственият интелект на корабите ще разчита и на процесорите Xeon Scalable на Intel за вземане на решения въз основа на информацията, събрана от сензорите. Тези сензори могат да събират до 1TB данни на ден - обем, който корабите не могат да качат в облака, докато не акостират в пристанище поне веднъж месечно. Именно заради това съхранението е критична част от системата.

Rolls-Royce ще съхранява тези данни в 3D NAND SSD на Intel, които ще действат като "черна кутия" на корабите.

Intel продаде чипове за изкуствен интелект за $1 милиард през 2017 година

Intel продаде чипове за изкуствен интелект за $1 милиард през 2017 година

Компанията твърди, че процесорите ѝ са над 200 пъти по-добри за целта, отколкото бяха преди години

Както отбелязва Wired, поне 70% от 1000-та потъвания на големи кораби през последното десетилетие се дължат на човешка грешка. Британският корабостроител се надява, че премахвайки възможността за човешка грешка, ще намали шансовете за загуба на големи кораби в океана.

Освен това, тъй като плавателните съдове ще бъдат управлявани от екип на сушата, с изключение на тези, които превозват опасни материали, няма да се нуждаят от жилищни помещения. Това ще отвори повече място за товари и ще понижи оперативните разходи.

Първият автономен кораб ще бъде пуснат на вода догодина

Първият автономен кораб ще бъде пуснат на вода догодина

Наричаният „Tesla на моретата” съд ще струва 25 милиона долара

"Имаме удоволствието да подпишем споразумението с Intel и очакваме да работим заедно за разработването на вълнуващи нови технологии и продукти, които ще играят важна роля за безопасното функциониране на автономните кораби.

Това сътрудничество може да ни помогне да подкрепим собствениците на кораби в автоматизирането на навигацията и операциите, намалявайки възможността за човешка грешка и позволявайки на екипажите да се съсредоточат върху по-полезни задачи", каза в изявление Кевин Дафи, директор по инженерство и технологии в Rolls-Royce.

Британската компания вече тества своята система за изкуствен интелект на поне един ферибот, плаващ от Кобе, Япония. Rolls-Royce тренира своя изкуствен интелект да може да разпознава лодки и други препятствия от всякакъв ъгъл, както и да идентифицира бреговата линия, като я снабдява с милиони изображения от интернет и други източници.