Първият електрически и автономен кораб без екипаж ще бъде пуснат в ход през 2018-та година, пише Wall Street Journal. Очаква се той да е напълно автономен до 2020-та година.

Норвежкият кораб, наречен "Яра Бъркланд", ще използва GPS, радари, камери и сензори, за да се движи около други плавателни съдове и да влиза и излиза от пристанището.

Очакваната му стойност е около 25 милиона долара, което е около три пъти повече от стандартната сума за кораб от този размер. Инвеститорите обаче смятат, че без нуждата от гориво и екипаж, годишните оперативни разходи ще бъдат намалени до 90%. Корабът ще стане автономен на етапи.

"Яра Бъркланд ще работи първоначално с екипаж, преминавайки към контролиране от разстояние през 2019-та година и се очаква да може да извършва сам автономни операции от 2020-та година, " съобщи компанията, Yara, на своя уебсайт.

В разработването на кораба участва също и земеделската фирма Yara International и технологичната компания Kongsberg Gruppen, пише Verge. Наричат го "Tesla на моретата" и е насрочено да влезе в действие в края на 2018-та година да започне доставки на торове от мястото на производството им до пристанището Ларвик, което е на 37 мили разстояние.

Ръководителят на производството на Yara, Питър Остбо каза пред Wall Street Journal, че компанията търси да инвестира в по-големи кораби и да ги използва за по-дълги маршрути, след като международните правила за кораби без екипажи бъдат приети.

От земеделската компания обявиха също, че искат да намалят вредните емисии. Тя планира да намали замърсителите на въздуха докато подобрява безопасността на пътя като премахне до 40 000 пътувания с камиони в населени райони.

Остбо допълни, че от Yara искат да имат нула емисии. "Дори когато някои казват, че изменението на климата не е реалност, това е бизнес реалността, защото чистите източници на енергия са по-достъпни от изкопаемите горива."