Intel Corp. съобщи, че е продала чипове за изкуствен интелект на стойност $1 милиард през 2017 година, предава Reuters. Това е първият път, в който вторият най-голям производител на чипове отчита приходите си от бързорастящия сегмент, който донесе бум на продажбите на конкуренти като Nvidia Corp.

При стагниращи продажби на песонални компютри Intel все повече разчита на продажби на центрове за данни, които доставят нужната изчислителна мощ за мобилни и уеб базирани приложения. Те пък от своя страна разчитат на изкуствен интелект за функции като разпознаване на глас или снимки.

Изследователите обаче вярват, че графичните процесори на Nvidia се справят по-добре със задачата, отколкото процесорите на Intel (CPU), които бяха опора на компанията с десетилетия.

По време на събитие в Калифорния Нейвин Шеной от компанията посочи, че Intel е успяла да модифицира така процесорите, че да станат над 200 пъти по-добри в тренирането на изкуствен интелект, отколкото са били преди няколко години.

Продажбите от $1 милиарда са изчисление на база на декларираната от клиентите употреба. Общите приходи на компанията са $62,8 милиарда.

Акциите на Intel се покачиха с 22 цента до $49,92.