Преди две години в интернет пространството свободно се появи Deepfakes - софтуер, който ви позволява да сложите лицето на когото и да било върху тялото на друг във видео, използвайки изкуствен интелект.

Програмата е изключително мощна, плашеща и засега изисква твърде много усилия. Най-голямото предизвикателство пред изкуствения интелект досега бе, че трябва да съберете стотици видео и снимки, с които да генерират дигитално копие на човека.

Но какво ще стане, ако се изисква само една снимка? Това е обещанието на лабораторията за изкуствен интелект на Samsung. Само с една снимка най-новото творение на южнокорейската компания може да създаде видео, в което няма да се усъмните.

Samsung вече създадоха такива дигитални копия на Бритни Спиърс, Нийл Патрик Харис, Мерилин Монро и дори Мона Лиза - може да ги видите във видеото в YouTube тук.

Системата научава основните черти на лицето и слага маска върху тях, копирайки нормално движение при говор. Тя вижда рисунки на нос, уста, очи, вежди и други. Опитите с една снимка дават или много добър, или много лош резултат. Но с 8 или с 32 те изглеждат почти перфектно.

Засега няма лесен за използване софтуер, с който можем да правим опити. Но най-вероятно няма да мине много време преди това да се случи.