САЩ и Китай са в оспорвана надпревара за внедряването на високоскоростна 5G мрежа. След редица опити на Тръмп да убеди много държави да се откажат от продуктите и услугите на Huawei, става ясно, че той не иска страната му да заеме второто място в съревнованието.

Доналд Тръмп обяви намерението си да ускори въвеждането на 5G технологията навсякъде в САЩ.

"Състезанието за 5G мрежата е надпревара, която Америка трябва да спечели", каза той.

Въпреки това експерти твърдят, че САЩ няма ясна стратегия за разпространението на технологията. Според тях Китай определено изпреварва страната, благодарение на технологичния гигант Huawei, който е най-големият световен доставчик на телекомуникационно оборудване, пише CNBC.

Кампанията на САЩ срещу Huawei е застрашена. Съюзниците им отказват да я подкрепят

Кампанията на САЩ срещу Huawei е застрашена. Съюзниците им отказват да я подкрепят

И Вашингтон търси други възможности за ограничаване на бизнеса на китайската компания

Причина за изоставането на Щатите е, че в тях все още липсва ясно формулирана стратегия от правителството по отношение на 5G мрежа. Освен това те отчитат като недостатък това, че САЩ използва обвинението в шпионаж срещу Нuawei, за да настрои много държави срещу китайската компания.

Президентът Тръмп заяви по-рано, че тежестта трябва да падне върху частния сектор и той трябва да е водещ в изграждането на 5G инфраструктура в САЩ. Мобилните оператори Verizon и AT&T започнаха да развиват 5G покритие в избрани градове, но без особен успех.

Китай обаче предприе централизиран подход за внедряване на иновацията, като инвестициите за технологията за правителствена инициатива.

Според Америка не трябва да се позволява на компании като Huawei да изграждат радио и мрежово оборудване, както и да развиват 5G инфраструктура, тъй като това ще отвори вратички за целенасочен шпионаж. Китайската компания от своя страна отрича това и всякакви подобни твърдения.

Шефът на Huawei: Не шпионираме за Китай. Ако го поискат, ще се съдим

Шефът на Huawei: Не шпионираме за Китай. Ако го поискат, ще се съдим

Жън Джънфей заяви, че компанията му няма никакви връзки с военните или властите

Експерти по разузнаването обаче са скептично настроени към уверяването на Huawei. Техните съмнения са на база на политиката в Китай. Там правителството изисква от местните компании да събират разузнавателни сведения.

"Простият извод е, че независимо от законите за шпионаж или каквото и да е било друго, ако партията иска нещо, то, тя ще го получи", казват специалисти по разузнаване.

5G мрежата е основна цел за Китай. Така страната ще може да увеличи влиянието, което има върху света. Азиатската държава е все още няколко стъпки пред Щатите в това състезание, въпреки агресивните им кампании срещу Huawei.