Чаканият сгъваем смартфон на южнокорейския производител Samsung - Galaxy Fold имаше сериозен проблем с екрана преди да бъде пуснат на пазара. Китайската компания Huawei също не успя да стартира своя сгъваем модел Mate X заради търговската война и наложените забрани за марката.

Apple се възползва от създалите се обстоятелства и успешно защити патент за сгъваем телефон, който е насочен към дисплея и покриващия слой на смартфона, пише Business Insider. Предишна информация гласеше, че американският производител е напът да патентова елементи, които могат да се използват за сгъваем смартфон като панти.

Това обаче не означава, че Apple e готова да пусне сгъваем iPhone сега. Патентът е бил заявен през януари, 2018 година подобно на много технологични компании, които получават патент и така и не го прилагат в продуктите си.

Двата най-чакани сгъваеми телефона дебютираха на пазара с фалстарт

Двата най-чакани сгъваеми телефона дебютираха на пазара с фалстарт

Причините са проблем с екрана и търговската война

Според специалисти Apple все още изостава значително от Samsung. Предимството за американката компания обаче е, че южнокорейският ѝ конкурент не може да се справи с екрана и високата цена.

Samsung бе принуден да отложи доставките на струващия 2000 долара Galaxy Fold, след като редица журналисти, които трябваше да изпробват устройството за ревю заявиха, че екранът е имал неравности и е бел неизправен.

Китайският конкурент Huawei, който представи своя 5G сгъваем смартфон Мate X, срещна сериозни трудности в лицето на Доналд Тръмп, като е твърде вероятно компанията да няма право да използва операционната система Android за своите устройства.