През февруари технологичната индустрия представи първите продукти от новото поколение сгъваеми телефони. Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X предизвикаха вълнение сред потребителите. Въпреки заявките са иновация сред мобилните устройства и предварително поръчаните телефони, нито един от двата производителя успя да стартира продукта си навреме.

Samsung Galaxy Fold трябваше да е на пазара от 26 април, но това се отложи заради дефект с екрана. Huawei Mate X пък не успя да стартира поради забрана да използва Android софтуер от президента на САЩ, пише The Verge.

Сгъваемият телефон на Samsung се счупи преди да излезе на пазара

Сгъваемият телефон на Samsung се счупи преди да излезе на пазара

Повредата е в екрана на устройството

Забраната няма да позволява поддръжката и обновяването на софтуера за модела Mate X. По този начин устройството не може да получава актуализациите на операционната система и популярните услуги на Google.

Затрудненията не означават, че Huawei Mate X няма да излезе на пазара. Има вероятност забраната да отпадне или поне да бъде смекчена. Тя е в следствие на търговската война.

Huawei има лицензионни споразумения за използването на операционна система Android за моделите си Mate X и Mate 30, както и Mate 30 Pro.

Ако обаче забраната продължи, Mate X може да не успее да получи важни ъпдейти за сигурност. При създалата се ситуация с проблемния екран на Samsung, Huawei можеше да изпревари южнокорейския си конкурент. Сега обаче не е ясно кой от двата производителя ще успее първи да пусне сгъваемия си телефон на пазара.

Работата без Android не е необичайна за китайската компания, тъй като в страната Google e забранен. Там почти всяка мобилна компания има свой собствен магазин за приложения, където пуска актуализации директно до потребителите. Освен това Huawei се подготвя за най-лошото развитие на ситуацията със забраната, като разработва своя собствена операционна система.

Загубата на Huawei като клиент ще струва $11 милиарда на американските компании

Загубата на Huawei като клиент ще струва $11 милиарда на американските компании

Китайският производител излезе с официално становище след спрения достъп до продукти на Google

Тя е резервен вариант, ако търговския конфликт между САЩ и Китай не бъде разрешен скоро. Но потребителите извън Китай не са свикнали с тази мобилна култура и вероятно ще е трудно да приемат софтуера.

Samsung също не отбелязва напредък. От компанията съобщиха, че ако потребителите не получат своите телефони до 31 март, поръчките им ще бъдат анулирани автоматично.

Пречките пред стартирането на устройствата от нова продуктова категория са различни и за двете компании. Но е разочароващо, че най-големите производители на смартфони не могат да пуснат на пазара най-чаканите си модели.

Все още от Samsung не дават информация кога ще пуснат Galaxy Fold за клиентите, а Huawei чака развръзката на търговската война.