Вместо очаквано търговско споразумение между САЩ и Китай, последните седмици донесоха нови мита и задълбочаване на конфликта между двете най-големи икономики в света. Една от явните "жертви" на противопоставянето между тях отново се оказа един от най-големите производители на смартфони и мрежово оборудване в света - Huawei.

В края на миналата седмица администрацията на американския държавен глава излезе със заповед местните технологични компании да не предоставят хардуер и софтуер на китайския гигант без специално разрешение за това.

Лидерите в индустрията побързаха да се съобразят с това и в началото на новата седмица стана ясно, че Google, както и няколко различни производители на чипове и други компоненти, замразяват продажбите за Huawei.

След решението на Вашингтон: Google орязва достъпа на Huawei до редица важни продукти и услуги

След решението на Вашингтон: Google орязва достъпа на Huawei до редица важни продукти и услуги

Други американски производители на хардуер спират доставките за китайската компания

Конкретно в случая с Google стана ясно, че има риск бъдещите нови модели телефони на китайската компания да не могат да работят с операционната система Android. Все пак Huawei ще може да ползва софтуер на американската компания с отворен код, познат като Android Open Source Project.

"В момента изпълняваме заповедта и разглеждаме последиците от нея. За потребителите на нашите услуги, Google Play и функциите за сигурност от Google Play Protect ще продължат да работят на съществуващите Huawei устройства", посочиха от Google по случая.

Отговорът на Huawei

От китайския производител излязоха с официално становище по отношение на партньорството им с Google. В него се посочва, че компанията има "принос за развитието на Android по целия свят".

"В ролята си на един от ключовите глобални партньори на Android, ние работим в тясно сътрудничество с open-sourceплатформата, разработвайки екосистема в полза както на потребителите, така и на цялата индустрия. Huawei ще продължава да предоставя на потребителите си последните актуализации по отношение на софтуерната сигурност, така и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване на съществуващите вече на пазара Huawei и Honor продукти. В това число смартфони и таблети, които вече са закупени от крайните потребители, но и такива, които са все още в наличност на пазарите в световен мащаб", се посочва в становището.

Загубата на Huawei като партньор ще струва на компаниите $11 милиарда

Ограниченията за работа с Huawei ще има сериозен негативен ефект не само върху китайския производител, но и върху американските му партньори, предупреждават експерти.

Най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света разчита до голяма степен на американски компании за доставките на ключови компоненти, пишат в свой анализ от CNN Business.

Китайският гигант е закупил такива за 70 милиарда долара от 13 000 доставчици през миналата година. От тях около 11 милиарда долара са внесени от Щатите, като сред партньорите на Huawei са Qualcomm, Broadcom, както още Microsoft и Android.

"Поставянето на китайската компания в черния списък поставя под риск, както самата нея, така и мрежата ѝ от клиенти по цял свят", посочват в свое становище експертите от Eurasia Group.

"Клиентите на Huawei, например, няма да могат да получават обновленията на операционната система Android на своите устройства, защото от производителя все още не са готови със своя алтернатива", допълват те.

Решението на Белия дом също така ще засегне глобални вериги за доставки, тъй като чуждестранни компании също няма да могат да препродават на Huawei продукти, в които има произведени в САЩ части. Това обяснява Лорънс Уорд, който е партньор в международната правна фирма Dorsey & Whitney.