Топ американски технологични лидери - от производители на чипове до гиганта Google, замразиха доставките на жизненоважен за бизнеса на Huawei софтуер и компоненти.

Действията на компаниите дойдоха, след като в петък от администрацията на президента Доналд Тръмп издадоха заповед китайската компания да купува технологии и САЩ само със специално разрешение за това.

Производители на чипове като Intel, Qualcomm, Xilinx и Broadcom са обявили пред своите служители, че няма да доставят хардуер за китайската компания до второ нареждане, твърдят запознати, цитирани от Bloomberg.

Междувременно компанията майка на Google Alphabet спира доставките на хардуер и някои софтуерни услуги за Huawei, твърдят още източниците. Според информация на Reuters все пак азиатската компания ще може да ползва софтуер на американската компания с отворен код, познат като Android Open Source Project.

Тръмп пощади Европа, но нанесе тежък удар срещу Huawei

Тръмп пощади Европа, но нанесе тежък удар срещу Huawei

Пазарите в САЩ започнаха да се възстановяват и завършиха втори пореден ден на зелена територия

Притежателите на смартфони на китайския производител с приложения на Google ще могат да продължат да използват и да свалят app-ове на американския производител, е потвърдил говорителят на компанията пред Reuters.

"За потребителите нашите услуги, Google Play и защитата, осигурявана от Google Play Protect, ще продължат да функционират на съществуващите вече Huawei устройства", твърди той.

Решението на Alphabet може да се окаже критично за бизнеса на китайската компания извън Китай, ако бъде наложена пълна забрана за ползването на операционната система Android.

Според информацията вероятно бъдещите модели на компанията, които ползват операционната система, няма да имат достъп до популярни услуги, като Google Play Store, Gmail и YouTube.