Администрацията на президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп отложи с шест месеца решението дали страната да въведе мито при внос на европейски автомобили. Крайният срок за решението изтичаше тази седмица.

Държавният глава многократно предупреждаваше, че е готов да обложи вноса от Европейския съюз и Япония, като крайната му цел е да намали търговските дисбаланси. Тръмп обаче е изправен пред силна опозиция у дома - автомобилната индустрия в САЩ е единна в противопоставянето срещу митата.

Германският автомобилен сектор може да се срине с 12%, ако Тръмп въведе мита

Германският автомобилен сектор може да се срине с 12%, ако Тръмп въведе мита

"Ако САЩ въведе мита върху вноса на автомобили от ЕС, може просто да забравите за досегашните икономически прогнози"

Същевременно Вашингтон води преговори с двата партньора. Разговорите все още са в ранна фаза и според експерти администрацията има нужда от още време, за да потърси споразумения.

Опасността от 25% мито върху вноса на автомобили и части за тях може да увеличи цената на продаваните в САЩ коли със средно между $4 400 и $6 875. Както и да нанесе тежки икономически щети върху Германия и целия ЕС.Пазарите реагираха позитивно на новината и се насочиха нагоре. Dow Jones Industrial Average записа 0,47% повишение. S&P 500 затвори с 0,59% нагоре.

В същото време администрацията на държавния глава се прицели в Huawei. Първо, САЩ забрани на китайската технологична компания да купува жизненоважна за дейността ѝ американска технология без специално разрешение. Освен това, Вашингтон издаде забрана американските телекоми да купуват оборудване от Huawei.

Заповедта може да заплаши възможността на Huawei да продължи да продава много от продуктите си, тъй като разчита на американси доставчици.

Китайската компания разпрати официално становище, в което се казва, че "ограничаването на дейността на Huawei в САЩ няма да направи страната по-сигурна или по-силна. Вместо това тези действия ще доведат до ограничаването на избора на САЩ до по-слабо развити и същевременно по-скъпи алтернативи. Това би довело до забавяне на изграждането на 5G инфраструктурата на САЩ и в крайна сметка ще навреди на интересите на американските компании и крайни потребители. Освен това, подобни необосновани ограничения нарушават правата на Huawei и повдигат други сериозни правни въпроси".

Вашингтон издаде подобна забрана миналата година, като тогава тя бе насочена срещу ZTE Corp. Китайската компания бе на ръба на оцеляването и се съгласи на споразумение с Вашингтон, включително промени в борда.

Тръмп готви пълна забрана на Huawei в САЩ

Тръмп готви пълна забрана на Huawei в САЩ

Заповедта се бави вече повече от година