NASA завършва подготовката за мисия, чиято цел е промяна на траекторията на полета на астероид, като този проект се нарича DART (Тестване на пренасочване на двоен астероид). Изпитателен полет на космическия апарат DART е насрочен за 23 ноември, пише Комерсант, цитирайки съобщение на NASA.

Устройството трябва да се сблъска с двойния астероид Дидим, променяйки неговата орбита и траектория на полета. Ако мисията се окаже успешна, в бъдеще такива системи могат да се използват за пренасочване на астероиди, които застрашават Земята.

Системата DART се разработва от НАСА съвместно с Лабораторията по приложна физика към Университета "Джон Хопкинс". Първоначално изстрелването беше планирано за 2020 г., но в крайна сметка беше отложено за 2021 г.

Устройството трябва да бъде изстреляно на 23 ноември, а сблъсъкът с астероида Дидим е планиран за октомври 2022 година. DART трябва да се сблъска с Диморфос, по-малкият от двата астероида, които съставляват Дидим. Диморфос, който е с диаметър около 160 м, играе ролята на спътник, обикалящ около по-голям астероид.

Сблъсъкът на DART с Диморфос със скорост 6,6 км/сек. би трябвало да доведе до малка промяна в собствената му скорост и орбиталния период на астероида.

Телескоп на NASA за $8 млрд. може да открие извънземен живот до няколко години

Телескоп на NASA за $8 млрд. може да открие извънземен живот до няколко години

Идва ли нова ера в космическите изследвания?

Учените смятат, че при евентуална ситуация с астероиди, които се движат към Земята, подобни промени, ако бъдат направени навреме, ще бъдат достатъчни за предотвратяване на сблъсък със Земята.

Мисията DART е част от по-големия проект AIDA. Втората част на проекта включва изстрелването от Европейската космическа агенция на космическия апарат "Хера", за да изследва въздействието на DART върху астероида Дидим. Изстрелването му е планирано за октомври 2024 г.