Главният изпълнителен директор на Boeing Денис Муиленбърг обяви, че компанията му има намерение да провали плановете на Илон Мъск и да изпревари политането на ракета на SpaceX към Червената планета.

"Аз съм убеден, че първият човек, който ще стъпи на Марс, ще пристигне там с ракета на Boeing", обяви шефът на дружеството по време на пресконференция, посветена на иновациите, в Чикаго, цитиран от CNN Money.

Изявлението му идва само седмица след обявяването на плановете на Илон Мъск за колонизирането на Марс.

Тогава главният изпълнителен директор на космическата компания SpaceX разкри ключови елементи от плана си да спаси човечеството, като иска да изпрати хора на Червената планета през 2024 година.

Илон Мъск обаче призна, че поставя твърде оптимистични срокове за изпълнение на целите си, а наравно с него и компанията на Денис Муиленбърг ще се бори за първото стъпване на човешки крак на Марс.

Същевременно инженерите на Boeing запретнали ръкави и се заели с разработването ракета за НАСА.

Космическият апарат е известен като Space Launch System. Експертите прогнозират изстрелването му към Марс през 30-е години на века.

Миналата седмица Мъск заяви, че SpaceX успешно е тествала нов ракетен двигател и планира да го използва, за да прати хора на Марс в рамките на следващите 10 години.

Освен за пътуване до Марс, Муиленбърг представи и още няколко амбициозни идеи по време на конференцията в Чикаго.

Едно от тях е например пътуване със свръхзвукова скорост, при което хората от всяка точка на планетата ще могат да се придвижват само в рамките на няколко часа.